Omul de afaceri din Galati Catalin Chelu controleaza, direct si prin intermediul unor companii la care este actionar, peste 1% din capitalul a patru societatii de investitii financiare (SIF), au anuntat, cele cinci SIF-uri in comunicate transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cea mai mare detinere a lui Chelu este la SIF 5 Oltenia, unde a urcat la 1,87%,

Catalin Constantin Chelu controleaza 1,31% din capitalul SIF 3 Transilvania, 1,52% din SIF 4 Muntenia si 1,87% din SIF 5 Oltenia, informeaza societatile. Chelu a anuntat ca detine 1,34% din capitalul SIF 1 Banat Crisana. Singura companie la care nu depaseste pragul impus de legislatia in vigoare este SIF 2 Moldova unde Chelu detine 0,988% din capital, prin intermediul companiilor Galgros SA, Lidas prod SRL si Mecanica Rotes SA.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta o instructiune care reglementeaza masurile intreprinse in cazul persoanelor care detin mai mult de 1% din capitalul unei Societati de Investitii Financiare (SIF), potrivit informatiilor publicate de institutie.

Potrivit normei, Consiliul de Administratie al fiecarei Societati de Investitii Financiare (SIF) va suspenda dreptul de vot pentru pachetul de actiuni care depaseste 1% din capitalul social al SIF-urilor, detinut direct sau indirect de o singura persoana.

Persoana in cauza trebuie sa transmita catre SIF-uri, catre CNVM si catre institutiile pietei o declaratie autentificata in care sa specifice detinerile proprii si cele ale persoanelor cu care actioneaza concertat. Declaratia trebuie transmisa in termen de trei zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a Instructiunii sau de la data dobandirii respectivei detineri. Modificarile ulterioare trebuie declarate in aceeasi perioada de trei zile, se specifica in instructiunea insitutiei de reglementare a pietei de capital.