România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană la inflația anuală, cu 5,2%, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, o cifră care trece bine de media UE a ratei inflației anuale, care numără 3,6%.

Cele patru țări care stau chiar mai prost decât țara noastră sunt, crescător, Ungaria, cu o inflație anuală de 5,5%, Polonia, cu 5,6%. Țările cu cea mai mare inflație anuală sunt Estonia și Lituania, care au înregistrat ambele cifra de 6,4%.

Citește și: Codirlașu, CFA: Inflația va ajunge la 7% pe sfârșit de an. Scumpirile i-au luat prin surprindere și pe economiști

Eurostat precizează că cea mai mare pondere la rata inflației din zona euro vine din produsele energetice (+1,63%), urmate de servicii (+0,72%), de bunuri industriale non-energetice (+0,57%), precum și de alimente, alcool și tutun (+0,44%).

Prețul la electricitate pentru consumatorii casnici a crescut în cazul a 16 țări membre ale Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2021, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteri au fost raportate în cazul Sloveniei (+15%), Poloniei (+8%) și României (+7%), a mai arătat Eurostat.

Citește și: Economist: România se apropie de o stare gravă. Este necesară o celulă de criză, fiindcă ar putea urma mișcări sociale

În sens opus, cele mai mari ieftiniri la gaze au fost înregistrate în cazurile Olandei (-10%), Ciprului (-7%) și Lituaniei (-6%). Micșorările taxelor au fost un factor determinant în cazul Olandei, unde indemnizațiile au crescut.

Prețurile la energia electrică au fost cele mai mici din UE în cazurile Germaniei (31,9 euro/100 kWh), Danemarcei (29 euro/100 kWh), Belgiei (27 euro/100 kWh) și Irlandei (25,6 euro/100 kWh). În schimb, prețurile cele mai mici la curentul electric s-au înregistrat în cazurile Ungariei, (10 euro/100 kWh), Bulgariei (10,2 euro/100 kWh) și Maltei (12,8 euro/100 kWh).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri