Mai multe bănci din țară îți dau posibilitatea să îți deschizi un cont și să obții cardul 100% online, printr-un proces care durează în mod normal mai puțin de o oră și pe care îl poți parcurge de acasă, oferindu-ți variante de plăți online. Pentru a ieși cât mai avantajat din toată ecuația, trebuie să te uiți cu atenție la câteva aspecte atunci când decizi unde să îți deschizi contul.

Serviciile bancare digitale s-au extins tot mai mult în ultima perioadă, atât pornind de la riscurile sanitare aduse de valurile pandemice în cazul clasicelor cozi din sucursale sau de la ATM-uri, cât și pentru eficiența sporită dată de rapiditatea cu care se pot încheia tranzacțiile prin metodele actuale.

Cu ajutorul cardurilor de debit obținute online îți poți plăti taxele către stat și facturile lunare fără să mai stai la cozi și fără să mai ai contact fizic cu banii, poți să îți faci cumpărături online fără să ai nevoie de altceva afară de codul de 16 cifre de pe fața cardului.

Cardurile digitale vin și cu avantajul că nu pot fi pierdute și pot fi folosite direct de pe telefon sau din aplicația băncii, pe care o descarci direct din programele preinstalate pe smartphone-ul tău, în general.

Citește și: A început „febra” plății taxelor locale. Cum poți face plățile fără să mai pierzi timp la coadă

Cum îți deschizi un cont 100% online

Condițiile pentru a-ți putea deschide un astfel de cont sunt minimale, iar băncile pretind, în general, să ai cel puțin 18 ani și o carte de identitate. Va trebui, de asemenea, să ai un număr de telefon și o adresă de e-mail, precum și un telefon sau un laptop conectat la internet prin care poți participa la un apel video cu un reprezentant al băncii.

În cazul băncilor enumerate în tabelul de mai jos îți poți deschide un cont 100% online, de pe website-ul instituției sau din aplicația băncii, într-un proces care variază, de la bancă la bancă, de la patru la șase pași și care durează mai puțin de o oră. În acest proces trebuie să îți comunici intenția, să îți confirmi identitatea și să semnezi digital contractul pe care îl închei cu instituția.

După parcurgerea acestui pas final, ți se eliberează instant cardul digital. Cardul în format fizic îl poți ridica peste câteva zile de la o sucursală unde alegi să îți fie trimis, de regulă cea mai apropiată de locul în care locuiești, însă tu poți începe să te folosești de serviciile contului respectiv și poți face deja plăți cu cardul digital.

Citește: Care este limita de cash pe care o poți scoate pe zi de bancomatele celor mai mari bănci

Aspecte la care să fii atent când îți alegi banca pentru un card de debit

Atunci când decizi să îți deschizi un cont pentru un nou card de debit rebuie să ții cont de faptul că orice tranzacție bancară (plăți, încasări de sume, transferuri bancare interne, transferuri către conturile altei bănci și chiar și simpla administrare lunară a contului sau interogările de sold) toate sunt privite drept servicii și pot fi puse la plată (comision) de către bancă.

Dincolo de posibilitatea de a-ți deschide contul direct, condițiile pe care le oferă băncile pentru folosirea acestor conturi și cardurile lor sunt diferite, uneori cumulând discount-uri care se vor simți cu siguranță atunci când tragi linia după mai multe luni de zile sau la capătul unui an.

Așadar, trebuie să fii atent la comisioanele practicate pentru diferite servicii pe care le folosești. În acest sens, ar trebui să compari ofertele de comisioane ale fiecarei bănci și să alegi ceea ce ți se potrivește, în funcție de serviciile care ți se par cele mai necesare ție și care sunt cel mai puțin taxate.

Citește și: Băncile la care îți poți deschide contul și lua cardul 100% online. La ce să fii atent

Banca Deschidere de cont 100% online

Vaianta de aplicare online cu

încheierea procesului în sucursală

Banca Transilvania Da
BCR Da
BRD Da
ING Da*
Raiffeisen Da
UniCredit Da
CEC Bank Da
Alpha Bank Da
OTP Bank Da
Garanti BBVA Da
Libra Internet Bank Da
First Bank Da
Banca Românească Da
Intesa Sanpaolo Da
Patria Bank Da

Sursa datelor: Site-urile băncilor enumerate în tabel

* În cazul ING Bank, pentru deschiderea contului 100% online trebuie să ai, pe lângă celelalte condiții pe care le cer băncile, un cont și un card la o altă bancă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri