Grupul Financiar Banca Transilvania a înregistrat, în primele nouă luni din 2023, un profit net consolidat de peste 2,291 miliarde lei (+37% y/y), din care cel al băncii a depăşit 1,859 miliarde lei.

Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu 432 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, scrie Agerpres.

Perioada iulie - septembrie a fost cel mai bun trimestru din acest an privind finanţările pentru locuinţe: nivelul aprobărilor arată creştere de 22% în primele nouă luni ale anului 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Valoarea creditelor acordate persoanelor fizice şi companiilor a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar soldul creditelor nete şi creanţelor din leasing a ajuns la 72,6 miliarde lei, însemnând o creştere de aproximativ 70% a soldului creditelor faţă de acum trei ani.

Creşterea activităţii băncii se reflectă, de asemenea, în evoluţia numărului total al operaţiunilor procesate, 1,35 miliarde de operaţiuni în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 27,4% faţă de 2022. Aceasta înseamnă dublarea mediei lunare de operaţiuni în decurs de trei ani.

"Au fost nouă luni bune pentru Banca Transilvania, în care am crescut şi mai mult volumul operaţiunilor procesate de BT, iar astfel ne-am consolidat leadershipul în piaţă. Dimensiunea şi economiile de scară ne permit să fim o bancă universală, cu o abordare incluzivă şi care oferă toată linia de produse şi servicii - online şi cu numerar - la preţuri reduse pentru clienţi. Lucrăm pentru peste 4 milioane de clienţi, de la persoane fizice, la IMM-uri şi până la corporaţii. Suntem mândri că un jucător local reuşeşte să aducă valoare în economie şi să susţină competitivitatea companiilor. Rămânem prudenţi, având în vedere volatilitatea şi incertitudinea din piaţă, însă suntem optimişti că România îşi poate păstra evoluţia peste media regiunii", a declarat Omer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Potrivit sursei citate, activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut până la 157,6 miliarde lei (+12,2% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele nete şi creanţele din leasing au ajuns la 72,6 miliarde lei (+6,75% faţă de 31 decembrie 2022).

Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 5,6 miliarde lei (+27,12% an/an), în oglindă cu creşterea volumului de business şi a numărului de tranzacţii procesate.

De asemenea, comunicatul mai menţionează că depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 126,6 miliarde lei (+8,66%). Persoanele fizice aveau economii de 82,7 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice de 43,9 miliarde lei.

Finanţările clienţilor persoane fizice au ajuns la nivel consolidat la 31,9 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate a crescut 13% în primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă 2022.

Totodată, au fost acordate peste 15.700 de credite pentru IMM-uri, în valoare de peste 4 miliarde lei. 16 miliarde lei au fost împrumuturile pentru companii, soldul creditelor brute la nivel consolidat ajungând la 35,3 miliarde lei. Banca Transilvania a continuat să susţină antreprenorii prin programul IMM Invest şi în primele nouă luni ale anului a acordat finanţări de 2,5 miliarde lei.

Banca a ajuns la 5,8 milioane de carduri în portofoliu, din care peste 3 milioane sunt inclusiv carduri digitale în aplicaţiile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay.

Soldul provizioanelor a crescut cu 7,01%, ajungând la 4,3 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, când a fost de 4,02 miliarde lei. Solvabilitatea BT era de 22,94%, cu profitul inclus, iar rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, de 2,22%.

Sursa foto: Banca Transilvania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri