Banca Comerciala Romana (BCR) va acorda credite imobiliare cu \"avans zero\" abia dupa ce preturile caselor si apartamentelor se vor stabiliza, a spus, luni, directorul executiv responsabil de segmentul creditelor de retail al BCR, Dorin Cojocaru.
Bancherii de la BCR se asteapta ca preturile imobilelor sa creasca in continuare, deoarece noile norme interne ale bancilor permit marirea capacitatii de imprumut a clientelei, ceea ce ar putea mari cererea de imobile.

"Pretul imobiliarelor a crescut deja de la inceputul anului pana in prezent cu circa 10-15% in asteptarea implementarii noilor norme de creditare, iar aplicarea efectiva a acestora va avea impact in aceasta piata, asa ca asteptam reversul. Asteptam o stabilizare a acestei cresteri, care va putea avea loc la nivelul maxim sau putin mai jos", a spus, citat de NewsIn, directorul executiv responsabil de segmentul creditelor de retail al BCR, Dorin Cojocaru. El a precizat ca Bucurestiul reprezinta 50% din oferta Romaniei in ce priveste zona imobiliar-ipotecara.

Pentru acordarea creditelor cu avans 0%, BCR va trebui sa procese, in prealabil, datele primite din piata imobiliara, sa isi actualizeze sistemul informatic, sa inceapa sa furnizeze informatii pozitive la Biroul de Credit despre clientii sai si sa aplice un scoring intern adaptat acestui tip de credit.

"Incercam sa scurtam perioada de implementare a creditului cu avans 0%", a mai spus Cojocaru, care nu a vrut sa precizeze o luna exacta de introducere a acestui tip de credit, dar a estimat ca, acest lucru s-ar putea intampla pana in noiembrie.

Cojocaru a precizat ca venitul minim la care va putea fi contractat un asemenea credit va diferi de la o regiune la alta a tarii, in functie de profilul de risc al clientului si de cel al economiei romanesti.

"Preturile imobilelor difera foarte mult de la o regiune la alta a Romaniei. Nu putem compara un imobil din Bucuresti cu unul din Vaslui, de exemplu. Vor fi o serie de conditii cumulative dar diferentiate pe regiuni pe care clientul va trebui sa le indeplineasca pentru a putea contracta un credit cu avans zero", a mai spus Cojocaru.

Odata cu implementarea noilor norme, BCR spera ca in trimestrul al III-lea vanzarile de retail sa creasca in medie de doua ori fata de cele din luna mai, iar dupa ce banca va incepe sa acorde si credite cu avans zero, cresterea medie a vanzarilor de credite de retail s-ar putea tripla fata de cele din luna mai, a adaugat Cojocaru. In primele cinci luni ale acestui an, BCR a acordat credite de retail de circa 1 milion euro.

BNR a validat pe 12 iunie normele de creditare ale BCR, care este a patra banca ce beneficiaza de posibilitatea de a lansa credite in conditii "relaxate". BNR aprobase deja normele de creditare ale altor trei banci, Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai) si Volksbank Romania (pe 5 iunie).

BCR, membra a grupului Erste Bank, este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 14,6 miliarde euro. Banca are, in prezent, 505 sucursale si agentii, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalate peste 1.300 bancomate (ATM) si 11.000 aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri