Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,10% pe an, de la 6,11% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cu toate că scăderea poate părea una infimă, o valoare mai mică a acestui indice nu s-a mai înregistrat de mai bine de un an și jumătate, mai exact pe 7 iunie 2022, când indicile a avut valoarea de 6,07%, conform arhivei BNR.

Această scădere aduce indicele ROBOR la un nivel apropiat față de cel al IRCC. Indicele de Referință a creditelor de consum (IRCC) a marcat o ușoară creștere începând de la 1 ianuarie 2024, această fiind una nesemnificativă. Este vorba despre o creștere de 0,01%, o variație care nu va influența considerabil rata dobânzii lunare. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR. Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

În ceea ce privește rata ROBOR 3 M, în funcție de care se calculează prețul creditelor de consum cu dobândă variabilă în lei contractate înainte de 2019, CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că va ajunge la nivelul de 5,69% într-un orizont de 12 luni. Ținând cont că rata actuală este de 6,13%, scăderea nu va fi considerabilă, astfel că ratele românilor nu vor experimenta scăderi majore.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri