Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,16% pe an, de la 6,18% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cu toate că scăderea este una infimă, cotația actuală marchează cea mai mică valoare a indicelui de mai bine de un an și jumătate. O valoare mai mică a acestui indice s-a înregistrat pe 15 iunie 2022, când ROBOR 3M avea valoarea de 6,15%, conform arhivei BNR.

Indicele de Referință a creditelor de consum (IRCC) a marcat o ușoară creștere începând de la 1 ianuarie 2024, această fiind una nesemnificativă. Este vorba despre o creștere de 0,01%, o variație care nu va influența considerabil rata dobânzii lunare. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR. Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că o inflaţie medie de 6,42% în următoarele 12 luni. În ceea ce privește rata ROBOR, economiștii CFA prognozează un nivel de 5,79% într-un orizont de 12 luni, iar cursul euro/leu de 5,0590.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri