Pensiile private exista pe piata romaneasca de cateva saptamani, iar problemele sistemului incep sa-si faca aparitia, potrivit informatiilor calde din piata furnizate de cei mai importanti jucatori. Rezistenta angajatorilor, aplicatiile software si lipsa de comunicare au prins pe neasteptate administratorii de fonduri, iar era controverselor incepe in sfera pensiilor private
Dupa primele saptamani de la lansarea mai multor fonduri de pensii facultative, companiile au remarcat numeroase semnale din partea unor clienti care se plang ca angajatorul nu poate efectua plata catre fondul de pensii, invocand lipsa unui modul specializat in aplicatia soft pentru a sugera trimiterea sumei si plata contributiei.

Potrivit directorului general al Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, aplicatiile software de salarizare aflate in dotarea institutiilor de stat nu pot dovedi contributia unui salariat catre un fond de pensii facultative si plata sumei respective. Reprezentantul Allianz a explicat ca rezolvarea acestei situatii cere investitii, care sunt greu de demarat pentru institutiile de stat.

“Mai mult, ne confruntam in piata cu o rezistenta din partea angajatorilor institutii de stat care au o atitudine diferita de companiile private”, ne-a declarat Andanut.

De asemenea, angajatorii stiu putine despre pensiile facultative, in opinia directorului general al BCR Asigurari de Viata, Florina Vizinteanu. “A devenit un obicei chiar si pentru mine sa explic ca 15% reprezinta contributia maxima din salariul brut, 200 euro pe an o deductibilitate fiscala, atat pentru angajat cat si pentru angajator", a enuntat Florina Vizinteanu.

BCR iese cu al doilea fond

BCR Asigurari de Viata va lansa, cel tarziu pana la finele anului, al doilea fond de pensii facultative (pilonul III), a declarat directorul general al companiei, Florina Vizinteanu, la un seminar dedicat pensiilor private organizat de Business Standard.

In acest moment, BCR Asigurari de Viata administreaza fondul de pensii BCR Prudent.

Compania BCR Administrare Fond de Pensii isi propune sa devina liderul pietei fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si sa controleze aproape o treime din aceasta, anunta joi un comunicat al companiei.

Fondul de garantare va plasa banii in instrumente cu risc minim

Fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii instrumente cu lichiditate mare si risc scazut, dar nu s-a luat inca o decizie in ce priveste forma de organizare a acestuia, a declarat Mircea Oprea, presedintele CSSPP.

"Nu s-a luat inca o decizie in ce priveste forma de organizare a fondului de garantare, daca va fi o societate pe actiuni, sau o entitate organizata sub alta forma, astfel incat sa functioneze eficient", a spus Oprea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri