Dupa ce miercuri seara si ieri de dimineata dolarul a pierdut teren in fata euro, moneda americana si-a revenit si a inceput sa urce din nou. Faptul ca preturile, excluzand alimentele si energia, au stagnat in aprilie, a facut ca multi dintre investitori sa se indoiasca de o crestere viitoare a dobanzilor la dolari, ceea ce a dus la scaderea cursului. Lucrurile insa par a reveni la situatia dinainte de anuntarea ratei inflatiei, beneficiind de cateva elemente pozitive pentru dolar. Este vorba in primul rand de cresterea economica mai mare in Statele Unite decat in Europa, apoi de rata dobanzii mai buna in America decat in Europa sau Japonia. Acum doua saptamani, strategii monetari ai Fed au ridicat dobanda de referinta la 3%, a opta crestere din iunie anul trecut, si au promis ca vor continua sa faca acest lucru.

Piata valutara este departe de a se fi linistit. Toata lumea asteapta urmatoarea mutare a Fed

Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a ramas la rata de 2% din iunie 2003, iar Banca Japoniei pastreaza costul imprumuturilor aproape de zero de mai bine de patru ani, conditii in care, evident, dolarul devine mai atractiv. De la inceputul anului, dolarul a crescut cu 6,6 procente in fata monedei euro. Ratele de dobanda interbancara dau si ele o imagine sugestiva a situatiei. Astfel, rata LIBOR la depozitele in dolari pe o luna a crescut in ultimul an de la 1,1% la 3,09%, in vreme ce rata EURIBOR, pentru depozite in Euro pe aceeasi perioada, a ramas aproape neschimbata, 2,103% fata de 2,062% acum un an.

In ceea ce priveste depozitele pe un an, LIBOR a crescut de la 2,03% la 3,77%, in timp ce EURIBOR a scazut de la 2,308% la 2,2%. In ceea ce priveste bancile din Romania, se pare ca evolutiile internationale nu le influenteaza prea mult, avand in vedere ca majoritatea practica dobanzi mai mari la depozitele in euro decat la cele in dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Games of Romania: piata jucariilor se extinde spectaculos