Cei care au titluri de valoare dobandite in virtrutea Legii 10/2001 si doresc sa devina actionari la cea mai mare banca din Romania o mai pot face doar pe 30 si 31 mai 2005
Dupa aceasta data, ei vor deveni doar actionari la Fondul de Investitii "Proprietatea", o solutie mult mai dezavantajoasa.

Pana acum, sansa pentru romanul de rand de a putea achizitiona actiuni la cea mai mare si cea mai profitabila banca din sistem - BCR - au avut-o doar salariatii acesteia. Cel putin asa se prezinta situatia la prima vedere. Daca vom "sapa" insa putin mai adanc, vom vedea ca si alti romani ar putea deveni in mod legal actionari la cea mai mare institutie financiar-bancara romaneasca, anume persoanele care ar trebui sa fie despagubite in virtutea Legii 10/2001 pentru faptul ca au fost deposedate abuziv de proprietati de catre regimul comunist. Astfel, daca retrocedarea proprietatii nu a mai fost posibila in natura, legiuitorul a prevazut pentru aceasta situatie plata unor despagubiri banesti. Cum insa bugetul statului nu ar fi putut face fata unei astfel de sarcini, s-a ales emiterea de catre Ministerul Finantelor (MF) a unor titluri de valoare in favoarea persoanelor pagubite de regimul comunist, titluri ce pot fi preschimbate in actiuni la societatile din portofoliul AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) sau al ministerelor (Industrie, Transporturi, Comunicatii si Tehnologia Informatiilor etc.) aflate in proces de privatizare (insa doar in limita a cel mult 20% din capitalul social al acestora). Cum normele metodologice de aplicare a Legii 10/2001 nu fac nici un fel de distinctie intre tipurile de societati la care pot fi achizitionate in acest fel actiuni rezulta ca beneficiarul respectivelor titluri de valoare emise de MF poate sa devina actionar la orice societate aflata in curs de privatizare (deci, si la BCR). Dovada ca legea si normele ei trebuie aplicate in acest sens sta atitudinea Ministerului Industriei care a acceptat aceasta modalitate de obtinere de actiuni de catre cei pagibiti de statul comunist, pentru toate societatile aflate in portoliul sau si oferite in prezent la privatizare (Transelectrica, Nuclearelectrica etc.).
Din pacate insa, AVAS, in portofoliul careia se afla BCR, refuza aplicarea prevederilor legii incercand sa blocheze accesul celor care vor sa dobandeasca actiuni BCR, la acestea, motivul fiind unul pueril: privatizarea BCR se supune altor legi de privatizare.

Cu toate acestea exista o serie de persoane care ar trebui sa devina actionari la BCR in virtutea aprobarii tacite obtinute de la AVAS. Aprobarea tacita este obtinuta de un solicitant atunci cand o autoritate a statului nu raspunde in termenul prevazut de lege la cererea unui cetatean (in cazul nostru in 30 de zile). Cum o serie de cetateni au trimis solicitarile lor catre AVAS pentru dobandirea de actiuni la BCR, iar acesta nu a catadicsit sa raspunda in termen de 30 de zile la cererea lor (mai probabil din incompetenta si mai putin probabil din bunavointa pentru o persoana nedreptatita de regimul comunist) se poate spune ca acestia sunt deja actionari la BCR, in ciuda protestelor AVAS cum ca acest termen dupa care aprobarea tacita intra in vigoare nu s-ar aplica decat autorizatiilor si nu si avizelor, aprobarilor sau altor asemenea acte administrative (fapt in totala contradictie cu legea - OUG 27/2003).

Ca urmare, daca dorim sa devenim actionari la BCR si detinem titluri de valoare emise in virtutea Legii 10/2001 ar trebui sa facem rapid o notificare catre AVAS. Pentru aceasta va trebui sa ne grabim pentru ca o astfel de operatiune este posibila doar pana la 31 mai 2005 inclusiv, de la 1 iunie aplicandu-se alte prevederi, cei pagubiti de regimul comunist devenind actionari la Fondul de Investitii "Proprietatea", initiativa care se poate dovedi un mare "fas" pentru acestia, in conditiile in care nu exista nici un fel de garantie guvernamentala in ceea ce priveste valoarea minima a titlurilor de fond.

In cazul in care AVAS va raspunde insa negativ in termen de 30 de zile de la depunerea notificarii dumneavoastra, atunci acesta va trebui sa gaseasca o explicatie pertinenta pentru ca pentru unii a fost "muma" (in cazul acordului tacit), iar pentru altii este "ciuma" (cei care au depus notificari pentru primirea de actiuni la BCR si au primit raspuns negativ).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri