Numarul persoanelor fizice care au intrat in incapacitate de plata a crescut de cinci ori fata de anii 1990, cand economia britanica iesea din recesiune. Economistii avertizeaza guvernul britanic sa se astepte la ce e mai rau, daca oamenii nu inteleg sa-si diminueze cheltuielile. äGradul de indatorare a britanicilor a atins un nivel criticô, a declarat Vicky Redwood, economist la Capital Economics.

äEstimam ca tot mai multe familii resimt povara inda-torarii prea mari. Oamenii platesc circa 20% din venitul net disponibil numai pe dobanzi si pe refinantarea imprumuturilor deja contractate, cel mai mare nivel din 1990ô, a declarat Redwood.

Unii analisti subliniaza ca un numar mare de britanici au contractat datorii mari bazandu-se pe evaluari mult prea optimiste cu privire la propria cariera si la mersul economiei, in timp ce altii au fost fortati sa contracteze imprumuturi ipotecare uriase pentru a-si implini visul de a deveni proprietari.

Tinerii sub 30 de ani sunt cei mai expusi falimentului personal


Reprezentantul Debt Fee Direct, care ofera solutii la problemele legate de supraindatorare, Andrew Redmond, spune ca a devenit tot mai simplu sa imprumuti bani, fie ca e vorba de imprumut personal sau ipotecar, chiar si cu un istoric de plata negativ. Desigur la un cost mai ridicat, adica o rata a dobanzii mult mai mare decat media pietei.

äTinerilor li se ofera peste tot credite si tot mai multi contracteaza imprumuturi pentru a le refinanta pe cele anterioare, iar asta poate fi o adevarata capcana a datoriilorô, a declarat Francis Walker de la Consumer Credit Counselling Service (CCCS). In opinia sa, vanzarea agresiva a creditelor si catre cei care nu-si pot permite astfel de rate trebuie contrabalansata cu avertismnente asupra a ceea ce se ascunde in povestea ätraieste acum, plateste mai tarziuô si cu mai multe restrictii impuse institutiilor care ofera perspectiva de a obtine facil multi bani peste noapte.