Romanii care au conturi in banci au ajuns sa reprezinte, pentru prima data in 2007, peste jumatate din populatia de varsta adulta a tarii, insa Romania ramane una din cele mai slab bancarizate piete din regiune, a spus seful departamentului de cercetare al Erste Bank, Rainer Muenz.
"Aceasta arata potentialul urias al pietei. Este insa nevoie sa convingi oamenii care nu au relatii cu bancile de avantajele unui cont bancar", a declarat Muenz, potrivit NewsIn.

Oficialul Erste, care citeaza un date ale biroului statistic european Eurostat si dintr-un studiu realizat de GfK, a precizat ca populatia "bancarizata" a Romaniei reprezenta 51% din populatia adulta in iunie 2007, in crestere de la 46% (8,4 milioane persoane din 18,3 milioane adulti) in 2005.

Romania este, insa, codasa regiunii la acest capitol, fiind depasita cu mult de Croatia (87% din populatie bancarizata iniunie 2007), Cehia, Slovacia (ambele cu 81%) sau Ungaria (75%). Chiar si in Serbia, doua treimi din populatia adulta avea cont in banca in 2006, arata datele prezentate de Erste. In Austria, doar 200.000 de persoane - circa 2% din adulti - nu au cont in banca, a aratat seful departamentului de cercetare al Erste.

"Aproape 19 milioane de ucrainieni, 10 milioane de romani si 2,2 milioane de unguri nu au cont in banca, ceea ce, pentru banci, reprezinta un potential de crestere pe viitor", a spus Muenz.

De altfel, Romania este codasa la mai toate capitolele din punctul de vedere al adancimii pietei bancare. Astfel, depozitele sectorului nefinanciar reprezintau in 2007 circa 1.700 euro/locuitor in Romania, fata de 5.700 euro in Croatia, 8.000 euro in Cehia, 4.600 euro in Ungaria sau 36.000 euro in Austria. In urma Romaniei se aflau doar Serbia (1.200 euro/locuitor) si Ucraina (1.300 euro).

Ca pondere in produsul intern brut (PIB), depozitele reprezentau anul trecut in Romania circa 30%,in timp ce in toate celelalte tari din regiune cu care s-a realizat comparatia, depozitele populatiei si firmelor depaseau 40%.

Sporul creditarii va accelera extinderea activelor bancare si dezvoltarea fondurilor mutuale

Rainer Muenz a metionat ca activele bancare - care includ creditele acordate clientilor - s-ar putea tripla in Romania in intervalul 2007-2011, de la 50,9 miliarde euro la sfarsitul lui 2006 pana la circa 170 miliarde euro in ultimul an al perioadei, ca efect al cresterii creditarii.

De altfel, impulsul principal al extinderii activitatii bancilor va veni dinspre cresterea veniturilor populatiei, ca parte a procesului de convergenta cu tarile mai avansate din Uniunea Europeana.

"Pe masura ce oamenii devin mai bogati, vor simti nevoia unor plasamente mai sofisticate ale economiilor lor decat depozitele bancare, astfel ca activele fondurilor mutuale de exemlu, foarte scazute acum, vor creste semnificativ", a spus Muenz.

In 2006, volumul fondurilor aflate sub administrare era aproape "tangent cu zero" in Romania si Serbia, pietele cel mai putin dezvoltate din aria de activitate a Erste Bank, in timp ce in Croatia acestea insumau 600 milioane de euro, in Cehia 900 milioane euro, iar in Ungaria 1 miliard euro, a aratat oficialul Erste.

Muenz a dat exemplul Austriei, care avea fonduri sub administrarea companiilor specializate de 19 miliarde euro in 1994, inainte de intrarea in UE (care s-a realizat in 1995), pentru ca in 2006 acestea sa ajunga la 167 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri