Obiectivul demilitarizării Ucrainei, declarat de Moscova la începutul campaniei sale militare în ţara vecină, a fost "în mare parte îndeplinit", susţine Kremlinul.

"Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin arme proprii şi din ce în ce mai mult sisteme de armament furnizate de ţările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Prin urmare, "una dintre sarcinile" pe care partea rusă şi le-a propus "a fost, de fapt, îndeplinită în mare parte", a adăugat el, notează Agerpres.ro.

Peskov a insistat că Ucraina era "puternic militarizată" în urmă cu un an şi jumătate, ceea ce nu se mai poate spune acum.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie 2022 ceea ce Moscova continuă să numească o "operaţiune militară specială" în Ucraina, invocând necesitatea de a "demilitariza" şi "denazifica" ţara vecină, precum şi de a proteja populaţia din Donbas.

Peskov a mai adăugat că acum ţările occidentale "se implică din ce în ce mai mult în conflict", devenind astfel parte a acestuia. "Aceasta duce la prelungirea conflictului. Aceasta face ca situaţia din Europa să devină mai tensionată şi mai imprevizibilă. Aceasta obligă Rusia să ia măsuri mult mai ferme pentru a-şi asigura securitatea", a declarat purtătorul de cuvânt a preşedintelui rus într-un interviu pentru RT Arabic, potrivit publicaţiei independente ruse Meduza.io, considerată "indezirabilă" de autorităţile de la Moscova.

În luna mai, Dmitri Peskov spunea că obiectivele pe care Rusia şi le stabilise atunci când lansase "operaţiunea militară specială" au fost "parţial atinse" în mai mult de un an de război pe scară largă.

Putin a declarat săptămâna aceasta că obiectivele campaniei militare au fost modificate pe parcurs fără schimbări fundamentale.

Declarații contradictorii din partea Federației Ruse

Liderul instalat de Moscova la Doneţk, Denis Puşilin, a afirmat că, de fapt, purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit doar la armele pe care le avea Ucraina şi care au fost distruse de Rusia, într-un comentariu la declaraţia lui Dmitri Peskov.

"Ucraina nu ar putea să lupte cu armata rusă fără livrările occidentale de arme", a afirmat Puşilin, citat de media de stat ruse.

"În acest sens, demilitarizarea a fost finalizată, dar asta nu înseamnă că 'denazificarea' nu trebuie să fie efectuată", a declarat Puşilin, citat de TASS, referindu-se la al doilea obiectiv al campaniei militare ruse, despre care mulţi analişti occidentali susţin că vizează "înlăturarea" actualei conduceri de la Kiev.

În alte declaraţii, citate de RIA Novosti, Puşilin a insistat că finalizarea 'demilitarizării' nu va împiedica Rusia să continue să "elibereze" teritoriile în regiunile Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri