BNR a atras marti 1,07 miliarde lei de la cele cinci banci participante la licitatie, dar dobanzile interbancare au continuat sa se situeze la 6,90-7,70% pe an la depozitele overnight, la fel ca in cursul diminetii.

Lichiditatea din piata bancilor se mentine la un nivel ridicat in conditiile in care miercuri, ca in fiecare zi de 23 ale lunii, este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar majoritatea jucatorilor par sa isi fi facut rost de lei.

Banca centrala a sterilizat aproape zilnic excesul de lei al bancilor, incepand din 7 ianuarie cand boardul BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,50% la 8% pe an.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Citeste si:

Marti, 22 ianuarie, au intrat in piata 1,13 miliarde lei, atrase in urma cu o saptamana de BNR la o dobanda anuala de 8%. La licitatia de luni, 21 ianuarie, banca centrala a atras 2,16 miliarde lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, tot la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an, iar Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a imprumutat 1,285 miliarde lei pentru cinci zile si a acceptat sa plateasca dobanzi de 8% pe an.

Cursul afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,7619 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste 4 bani (1,12%) fata de euro, de la 3,7202 lei/euro, cat era luni.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,94% pe an, fata de 7,33% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 7,73% pe an, de la 7,94% pe an, cat era luni.