Ministerul de Finante a testat saptamana trecuta piata printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la trei luni, a doua de acest tip din acest an, dupa cea care a fost lansata in martie.

Schimbarea oficiala a tintei de inflatie, de la 7 la 7,5 la suta, "gurile rele" vorbind chiar de ceva mai mult de 8 la suta, au presat din nou asupra randamentelor titlurilor de stat, la fel ca la precedentele licitatii desfasurate in iunie.

Finantele au atras 508,9 miliarde lei, la un randament mediu de 7,09 la suta, fata de 6,7 la suta, in urma cu trei luni, bancile continuand sa solicite dobanzi mai mari, ceea ce a limitat mult valoarea sumei atrase la buget, majoritatea titlurilor fiind cumparate in aceste conditii de clientii bancari. La licitatie au participat 13 banci comerciale, volumul total al ofertelor de cumparare ridicandu-se la aproape 4.200 miliarde lei.

De la inceputul acestei luni au fost organizate 8 licitatii de titluri de stat cu scadenta cuprinsa intre 3 luni si 15 ani, volumul acestora fiind de 4.500 miliarde lei, la buget ajungand 4.059,4 miliarde lei. Cererile legate de cresterea dobanzilor au facut ca la licitatia cu scadenta la 7 ani suma atrasa sa fie de doar 183 miliarde lei.

In privinta dobanzilor cea mai importanta crestere a fost inregistrata pentru scadenta la 10 ani, care a urcat de la 6,75 la 7,5 la suta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR: Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar