"Au participat doar doua banci, iar suma atrasa este foarte redusa, ceea ce sugereaza ca nu sunt lei in piata si ca bancile isi pastreaza lichiditatea pentru rezervele minime obligatorii", a declarat un dealer, citat NewsIn.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se afla la un nivel destul de ridicat, de 9,8-10,8% pe an, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 9,75% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,73% pe an, usor peste cel de 9,71% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,23% pe an, de la 10,21% pe an, cat era vineri.

Citeste si:

Aceasta este a doua licitatie saptamanala organizata de BNR de la inceputul lunii, dar prima la care atrage bani de la banci.

Banca centrala a organizat pe 2 iunie, licitatia saptamanala pentru atragerea surplusului de lichiditate in depozite la o saptamana, dar bancile nu s-au aratat interesate de dobanda fixa de 9,75% pe an pe care o ofera BNR la astfel de depozite, pentru ca dobanzile interbancare erau peste acest nivel.