Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras de la doua banci, 450 milioane lei (aproape 122,2 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 16 iunie, la o dobanda de 9,75% pe an, egala celei de politica monetara.

"Au participat doar doua banci, iar suma atrasa este foarte redusa, ceea ce sugereaza ca nu sunt lei in piata si ca bancile isi pastreaza lichiditatea pentru rezervele minime obligatorii", a declarat un dealer, citat NewsIn.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se afla la un nivel destul de ridicat, de 9,8-10,8% pe an, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 9,75% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,73% pe an, usor peste cel de 9,71% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,23% pe an, de la 10,21% pe an, cat era vineri.

Aceasta este a doua licitatie saptamanala organizata de BNR de la inceputul lunii, dar prima la care atrage bani de la banci.

Banca centrala a organizat pe 2 iunie, licitatia saptamanala pentru atragerea surplusului de lichiditate in depozite la o saptamana, dar bancile nu s-au aratat interesate de dobanda fixa de 9,75% pe an pe care o ofera BNR la astfel de depozite, pentru ca dobanzile interbancare erau peste acest nivel.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE