Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta. Hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Nivelul actual al dobanzii de referinta este cel mai ridicat din martie 2005, cand banca centrala a anuntat o micsorare a dobanzii de referinta de la 15,69% la 10,75% pe an. BNR a majorat pe 31 iulie dobanda de politica monetara de la 10% la 10,25% pe an, pe fondul presiunilor inflationiste.

Banca centrala a revizuit si prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an cu 0,6 puncte procentuale, la 6,6%, in conditiile unei tinte de inflatie pentru finalul lui 2008 de 3,8%, plus sau minus un punct procentual. Majoritatea analistilor nu exclud viitoare majorari ale dobanzii cheie pana la sfarsitul anului.

Dobanda de referinta anuntata pentru august este cu aproape 4 puncte procentuale peste cea din august 2007, de 6,10%, care a reprezentat un nivel minim al ultimilor ani. In acea perioada insa, banca centrala steriliza excesul de lichiditate din piata la o dobanda "a pietei", rezultata din confruntarea ofertelor, in timp ce in prezent BNR plateste bancilor la depozitele atrase de la acestea o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara.