Oamenii de afaceri straini incep sa fie din ce in ce mai interesati sa deruleze afaceri in Romania, care a devenit foarte atragatoare din postura de tara candidata la integrarea in Uniunea Europeana. Actiunile noastre ieftine, dar cu potential mare de crestere, incep sa ia ochii occidentalilor cu bani.
Din cauza ca businessurile facute in statele care au aderat deja sunt din ce in ce mai costisitoare, investitorii incep sa se orienteze catre tarile candidate, inclusiv Romania, noteaza "Financial Times".

Ei cred ca pot repeta istoria acelora care au castigat foarte bine dupa ce au jucat pe bursele din Europa Centrala si de Est inainte de aderarea celor opt state din fostul bloc comunist. Ratiunea este ca economiile tarilor candidate la integrarea in UE avanseaza in ritm rapid.

Drumul banilor duce spre Balcani

"Actiunile din Europa Centrala devin prea scumpe si estimam ca noua destinatie a investitiilor va fi regiunea balcanica", a declarat Jacob Grapengiesser, analist la firma suedeza de investitii East Capital. De altfel, numai in ianuarie, volumul fondurilor East Capital destinate regiunii balcanice a crescut cu 25%, situandu-se, in prezent, cu 40% peste nivelul atins in toamna trecuta. Fondul gestioneaza investitii in Romania, Turcia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Albania, Slovenia, Croatia, Serbia si Muntenegru.
Marea nemultumire a administratorilor de fonduri este ca in cele mai multe dintre aceste tari bursele de valori sunt insuficient dezvoltate, fiind ineficiente in absortia de capital. Acelasi lucru se intampla, de altfel, si in tara noastra.

Cele mai multe dintre intentiile de a investi in zona sunt legate de faptul ca situatia macroeconomica a tarilor din aceasta regiune se afla pe un trend ascendent, iar implementarea unor reforme si masuri de restructurare ar putea impulsiona cresterea economica.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, analistii noteaza ca, de exemplu, piata de actiuni a crescut cu peste 30% de la inceputul acestui an, ca urmare a implementarii unei serii de reforme menite sa pregateasca tara pentru aderarea la UE, programata pentru ianuarie 2007.

Coruptia ramane o piedica in calea investitorilor straini

Pe de alta parte, analistii remarca faptul ca inca exista suficiente motive pentru ca investitorii sa nu decida sa faca totusi plasamente financiare importante in regiunea balcanica. Temerile lor, care le alimenteaza prudenta, se leaga in primul rand de coruptie, de calitatea slaba a administrarii afacerilor, dar si de lipsa de transparenta. "Pe tipul acesta de piete vei avea intotdeauna probleme legate de insuficienta lichiditatilor, in special in cazul investitorilor institutionali", a mai spus, la randul sau, Zsolt Papp, analist la ABN Amro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri