BNR ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% pana la finalul acestui an, daca dezinflatia va continua si in lunile urmatoare, sustin analistii care nu exclud, insa, o majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta a BNR in caz de pericol inflationist.
Analistii sustin ca temperarea inflatiei si noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care vor reduce consumul, ar trebui sa ofere suficiente motive bancii centrale sa mentina dobanda cheie la sedinta consiliului de administratie de la sfarsitul lunii octombrie, in ciuda cresteri economice puternice estimate pentru urmatoarea perioada si a anului electoral cu tendinte de relaxare fiscala.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, estimeaza ca aceasta a fost ultima sedinta de politica monetara in care banca centrala ar fi putut modifica dobanda cheie, motiv pentru care se asteapta ca nivelul actual sa fie mentinut pana in ianuarie 2009.

"Inflatia nu justifica o noua majorare a dobanzii cheie,
iar dobanzile ridicate de pe piata interbancara ar fi putut crea probleme pentru nivelul lichiditatii. Incepand cu ianuarie 2009, am putea vedea o relaxare a politicii monetare, daca inflatia continua pe acelasi trend descendent, mai ales ca avem si un efect de baza ce ne avantajeaza", a declarat, citat de NewsIn, Georgiana Constantinescu.

Si economistul senior al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, ia in calcul o mentinere a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara si spune ca decizia de joi a BNR a fost in conformitate cu asteptarile analistilor si ale pietei.

"Estimarile inflationiste pe termen scurt s-au imbunatitit, iar preturile agroalimentare vor scadea in perioada urmatoare. Banca centrala nu avea motive pentru o majorare a dobanzii cheie, pentru ca in conditiile actuale de piata ar fi dus la o politica monetara prea restrictiva", a declarat Rozalia Pal (foto).

Cu toate acestea, economistul UniCredit Tiriac Bank, preconizeaza o reducere a dobanzii de politica monetara abia dupa primul semestru al anului urmator, pe baza unei presiuni create de cresterea economica ce sustine o cerere agregata puternica.

"Avem o crestere economica ce duce la cerere in exces, ce pune presiune pe nivelul preturilor. Pana acum, inflatia s-a temperat pe baza ofertei, insa pe partea de cerere exista un risc inflationist ridicat ce trebuie combatut, pana se va observa o decelerare a consumului", a mai spus Rozalia Pal.

Analistii nu exclud, insa, nici o eventuala majorare a dobanzii cheie
la ultima sedinta de politica monetara din 2008, daca inflatia nu va continua sa se tempereze.

"Daca nu vom avea deflatie si in luna septembrie, ne putem astepta la o majorare a dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta a bancii centrale, insa ma astept ca noile norme de creditare impuse de BNR sa incetineasca nivelul consumului. Cu toate acestea, ritmul accelerat de crestere economica este foarte periculos", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Alpha Bank, Ella Kallai.

De asemenea, Kallai sustine ca o majorare a dobanzii cheie ar fi putut sa creeze un soc puternic in piata, deja sensibila la contextul international instabil.

"Crizele de pe plan international afecteaza Romania,
ca si pe restul tarilor emergente, iar un soc nou, venit si de pe plan intern, ar fi fost prea mult. Banca centrala a adoptat o strategie buna prin mentinerea dobanzii cheie", considera Kallai.

Consiliul de administratie al BNR a decis, joi, sa mentina dobanda de politica monetara la actualul nivel, de 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, si a lasat neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.

Decizia vine dupa sapte majorari consecutive ale dobanzii cheie intre octombrie 2007 si iulie 2008, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale in acest interval, de la 7% la 10,25%.

In august, inflatia anuala s-a temperat pana la 8,02%, de la varful de 9,04% din iulie.

In acest context dezinflationist, bancherii centrali au dat semnale ca si-ar putea revizui in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 6,6% in ultimul raport asupra inflatiei, una din cauze fiind scaderea semnificativa a pretului petrolului.

Banca centrala tinteste, totusi, in continuare, o rata a inflatiei de 3,8%, plus/minus 1 punct procentual, la finalul acestui an, iar pentru 2009 - 3,5% +/- 1 pp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri