"Nu cred ca dobanzile din monetara vor cobori, in perioada urmatoare, fata de nivelul curent, de 20 - 40% pe an, din cauza presiunii de depreciere pe curs, exercitata de nerezidenti. In toata regiunea este aceasta tendinta, investitorii se indreapta catre plasamente safe-heaven, valute-refugiu precum yenul", a declarat, citat de NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volkbank Romania.

Yenul japonez a atins nivelul maxim al ultimilor 13 ani in fata monedei americane, deoarece adancirea temerilor legate de o recesiune mondiala a dus la o vanzare a activelor mai riscante, precum actiunile si monedele cu randamente mari.

Ciprian Mihai se asteapta ca leul sa se deprecieze in urmatoarele zile, dar sa sparga cu greu pragul de 3,75 lei/euro, "deoarece cursul poate fi sustinut, deoacamdata, de dobanzile din piata".

"Pe piata locala au fost si cotatii de 50%, la care nu s-au realizat insa tranzactii", a adaugat el.

Citeste si:

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, identic celui din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 17,8% pe an, de la 27,81% pe an, cat era ieri.

Ieri, BNR a modificat norma privind functionarea pietei interbancare si a decis ca poate suspenda cotatiile de la banci in cazul in care ROBOR depaseste cu peste 25% dobanda de la facilitatea de credit, care este, in prezent, de 14,25% pe an.

"In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale", se mai arata in comunicatul BNR.

Facilitatea de credit, asa numitul credit Lombard, este operatiunea prin care bancile se imprumuta de la BNR la o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de politica monetara si pentru care garanteaza cu titluri de stat.