Administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) au incasat vineri contributii de 110,6 milioane lei (28,1 milioane euro) aferente lunii octombrie, cu 6,4 milioane lei mai mult decat in septembrie, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).

Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii aferente lunii septembrie au fost de 104,3 milioane lei.
La finalul lunii octombrie, cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau active de 598,46 milioane lei, iar la 30 noiembrie crescusera la 715,72 milioane lei (circa 183,5 milioane euro).

Pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane 12 jucatori dupa incheierea fuziunii dintre fondurile administrate de BCR si Omniasig, precum si intre cele gestionate de Interamerican si Bancpost.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

Interamerican si Bancpost au anuntat recent ca vor depune la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensiilor Private actele necesare fuziunii dintre fondurile de pensii pe care le gestioneaza.

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
CNPP si Finantele "au uitat" sa majoreze contributia la pensii private