Slovacia adera la zona euro, BNR nu mai afiseaza cursul coroanei slovace

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai publica de luni, 5 ianuarie 2009, cursul indicativ al coroanei slovace (SKK) in lista cursurilor pietei valutare, ca urmare a intrarii Slovaciei in zona euro, a anuntat banca centrala.

Slovacia va deveni, de la 1 ianuarie 2009, prima tara din fostul bloc sovietic din Europa de Est care intra in zona euro, ce va numara 16 tari cu 323 de milioane de locuitori.

Devenita membra a Uniunii Europene (UE) in 2004, Slovacia va fi a patra dintre noile statele membre ale Uniunii extinse care adopta moneda euro, dupa ce Slovenia a aderat la zona euro, in 2007, iar Cipru si Malta - de la 1 ianuarie 2008.

Slovacii vor putea scoate primele bancnote in euro din bancomate la 1 ianuarie 2009, in jurul orei 1:00 GMT. Timp de doua saptamani, platile se vor face in euro sau coroane, iar restul se va da in euro, la rata de schimb de 1 euro pentru 30,126 coroane, potrivit NewsIn.

Folosita de la dezmembrarea amiabila a fostei Cehoslovacii la 1 ianuarie 1993, coroana slovaca va fi retrasa din circulatie incepand din 16 ianuarie 2009. Preturile vor fi afisate atat in coroane, cat si in euro pana la sfarsitul anului.

Comisia Europeana se asteapta ca trecerea Slovaciei la euro sa se desfasoare fara dificultati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Saxo Bank: Riscăm o devalorizare totală a dolarului, mai rău ca după WW2
Setari Cookie-uri