Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

In noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.

Citeste si:

Leul pierde teren, dupa cinci zile de apreciere

De asemenea, Raiffeisen considera ca deoarece presiunile de depreciere a lului raman ridicate, iar guvernul nu a luat inca masuri eficiente de reducere a deficitului bugetar, banca centrala nu va decizide sa relaxeze politica monetara prin injectarea de lichiditate in piata.

"De aceea, ne asteptam ca BNR sa actioneze mai departe pentru limitarea deprecierii leului, din doua motive. Pe de o parte, e vorba de angajamentele luate de noul guvern pentru reducerea deficitului bugetar, iar pe de alta parte de faptul ca un pachet financiar si economic cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International nu este total exclus", se mai arata in raportul saptamanal al Raiffeisen.