Companiile de pe piata romaneasca de asigurari au platit anul trecut daune de 4,39 miliarde lei (1,2 miliarde euro), in crestere cu 33,93% fata de 2007, din care asigurarile generale reprezentau 95,4% din totalul indemnizatiilor brute platite, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Pe segmentul de asigurari generale, indemnizatiile brute au crescut cu 35,47% fata de 2007, pana la 4,19 miliarde lei, informeaza NewsIn.

"Cresterea volumului de despagubiri platite si a rezervelor tehnice brute arata faptul ca mecanismul de asigurare functioneaza in parametri normali, asiguratorii fiind pregatiti in orice moment sa-si onoreze obligatiile contractuale. In concluzie, apreciez ca beneficiile aduse asiguratilor prin contractele de asigurare depasesc costurile, cu atat mai mult in contextul economic actual", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Din totalul indemnizatiilor brute platite pe segmentul de asigurari generale, daunele platite pe segmentul de asigurari Casco au o pondere de 59,6%, mai mare cu 5 puncte procentuale fata de 2007, iar cele aferente clasei de asigurari de raspundere civila auto (RCA) reprezinta 29,5%, in crestere cu 2,4 puncte procentuale.

Indemnizatiile platite pentru fiecare dintre aceste doua clase au inregistrat anul trecut cresteri nominale comparabile, respectiv de 47,30% la raspundere civila auto si de 47,71% la Casco.

Indemnizatiile platite in temeiul contractelor de asigurari de credite au urmat aceeasi tendinta de scadere in 2008 ca si primele subscrise aferente acestei clase, cu 54,56% fata de anul anterior.

Pe segmentul de asigurari de viata, asiguratorii au platit anul trecut indemnizatii brute de 203,91 milioane lei, in crestere cu 8,64% fata de 2007, din care aproximativ 88% a fost aferent asigurarilor traditionale.

Rezervele tehnice brute ale asiguratorilor au crescut cu 36,74% la sfarsitul anului trecut, pana la 6,28 miliarde lei.

Aceasta evolutie pozitiva a fost influentata de cresterea cu 29% a rezervelor brute de prime, dar si de cresterea rezervelor de daune avizate (cu 39,83%), si a rezervelor de daune neavizate (cu 72,19%) in aceeasi perioada.

Pentru asigurarile de viata, la sfarsitul anului trecut asiguratorii aveau rezerve tehnice brute de 3,35 miliarde lei, in crestere cu 16% fata de valoarea inregistrata la finalul anului anterior.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Adrian Gurzau, acuzat in dosarul privind favorizarea Carpatica Asig