România conduce în topul ţărilor europene cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, situându-se şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dauna medie RCA), arată datele transmise de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), scrie Agerpres.

"Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru comparaţie: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croaţia 2.010 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria şi cu 7% mai mari decât în Croaţia", informează UNSAR..

Din păcate, România este fruntaşă şi la frecvenţa accidentelor rutiere - aceasta fiind dublă în România faţă de Polonia, de 2,6 ori mai mare decât în Ungaria şi de 3,8 ori mai mare decât în Croaţia.

Statistic: Number of road traffic fatalities in Romania from 2006 to 2020 | Statista
Find more statistics at Statista

"Provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele - fapt care reiese şi din evoluţia ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creştere de la 67% la 75%. Totodată, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinată RCA rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăgubirile plătite au crescut cu 43% faţă de primele trei luni ale anului trecut", menţionează UNSAR.

Potrivit sursei citate, numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenţi sunt conştienţi de influenţa acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situaţia individuală a unui şofer este pozitivă, fără accidente înregistrate.

În tot acest context, având în vedere şi falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA, reprezentanţii UNSAR susţin că devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA - în sprijinul păgubiţilor şi al şoferilor români.

Statistic: Cost of road crashes in Poland between 2015 and 2018 (in billion złoty) | Statista
Find more statistics at Statista

"Reamintim faptul că, în ciuda dificultăţii de a opera pe piaţa RCA, asigurătorii au plătit anul trecut, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane euro către păgubiţii implicaţi în accidente rutiere", transmite Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri