Se aproba repede si poti cumpara orice din magazinul agreat de banca. Este noua moda pe piata cardurilor de credit si poarta numele co-branded. Sunt mai greu de calculat costurile reale, dar, la urma urmei, din asta traiesc bancile: inchiriaza bani.
Marile banci comerciale spera ca, odata cu lansarea cardurilor co-branded, sa dea lovitura in randul clientilor. Ai lor sau ai altor banci. Cardurile co-branded (sau de cumparaturi) sunt produse bancare care-ti permit sa achizitionezi tot ceea ce vrei din anumite magazine. In prezent, acest tip de card este comparabil (ca volum tranzactii) cu un card de credit.

Portofoliu de carduri

A inceput Banca Tiriac cu Metro si au continuat Banca Transilvania cu Astral Telecom, Finansbank cu Bucuresti Mall (CardAvantaj), Raiffeisen Bank s-a inteles cu Connex, acum BRD te invita la cumparaturi in Carrefour si Praktiker, iar BCR la Altex.

Potrivit statisticilor, pe piata bancara romaneasca s-au emis anul trecut peste 200.000 de carduri co-branded. Surprinzator, nu BCR sau BRD sunt liderii acestei piete, ci Banca Transilvania, cu aproape trei sferturi din total. Si asta datorita lansarii in 2005 a cardurilor co-branded cu Credisson International, atat de debit, cat si de credit.

Principalele atractii

Cel mai recent card, BCR Altex, are o limita de credit de 5.000 euro, dar principala atractie consta in perioada de acordare: maximum doua ore. Cardul este emis sub sigla MasterCard, putand fi utilizat atat in tara, cat si in strainatate si se obtine numai in magazinele din reteaua ALTEX.

El poate fi utilizat pentru achizitionarea de produse in reteaua ALTEX, dar si pentru alte operatiuni generate de nevoile personale ale posesorului (plata de bunuri si servicii, retragerea de numerar de la ATM-uri). Perioada de acordare a liniei de credit este de cinci ani, cu prelungirea automata. O persoana cu venit mediu pe economie poate beneficia de un plafon de credit de circa 10.000 lei noi (100 milioane de lei vechi) daca nu are alte credite angajate.

Tot in acest an, BRD Finance si Praktiker au lansat, pe 26 iulie, cardul de credit Praktiker, un produs de finantare flexibil, destinat tuturor celor care doresc sa achizitioneze produse si sa beneficieze de oferte speciale, disponibile n magazinele Praktiker. Acesta este al doilea card de cumparaturi oferit de BRD prin parteneriat cu un comerciant, primul fiind cardul de cumparaturi Carrefour BRD, lansat la sfrsitul lunii aprilie a acestui an.

Detinatorii cardului de credit Praktiker vor avea n mod permanent la dispozitie un buget special, prin limita de creditare acordata (maximum 8.000 RON), care le va permite sa cumpere oricnd doresc orice produs din magazinele Praktiker, fara a mai depinde de salariu. Acest card de credit este unic pe piata materialelor de constructii. Teoretic, cardurile co-branded BRD se pot obtine in zece minute. Bineinteles, este vorba de aprobarea creditarii, nu de emiterea cardului.

O combinatie ntre cardul de cumparaturi si de credit este cel (re)lansat de Finansbank, un melanj ntre cele doua carduri - CardAvantaj si CardFinans. Noul produs este disponibil n doua variante: CardFinans Avantaj MasterCard Standard si CardFinans Avantaj MasterCard Gold. Cardurile sunt destinate persoanelor fizice si sunt emise numai n lei. Potrivit oficialilor bancii, avantajul unui asemenea card consta n faptul ca utilizatorul poate cumpara produse din cele peste 600 de magazine partenere ale bancii n rate cu dobnda 0 (numarul de rate fiind de maximum zece) si, n acelasi timp, poate achita cu acest instrument de plata oriunde este afisata sigla MasterCard sau poate efectua retrageri de numerar.

Cumparaturile efectuate n magazinele partenere Finansbank aduc beneficiarului un bonus de 0,3% din valoarea tranzactiilor, dar economia obtinuta astfel nu poate fi utilizata decat pentru alte cumparaturi. Un astfel de card poate oferi un credit de maximum trei ori mai mare decat veniturile luate in calcul.

Stam bine in statistici

In primele sase luni ale acestui an, romanii au tranzactionat pe cardurile MasterCard peste 330 milioane dolari, cu aproape 80% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Europa. Stam bine si in ceea ce priveste cardurile VISA - din martie 2004 pana in martie 2005, valoarea totala a tranzactiilor prin carduri Visa a depasit 3,23 miliarde dolari, cu 61,6% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Exemplu extras lunar

- Credit contractat 1.012 RON
- Suma datorata 86,90 RON
din care (prima luna)
Penalitati 4,35 RON(intarziere 10 zile)
Dobanda 31,12 RON
Comisioane 16,90 RON
Asigurare 2,58 RON
Total 54,95 RON
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri