Cei mai săraci dintre americani sunt victimele unui val de fraude vizând ajutoare sociale, în spatele cărora se află în principal români, dezvăluie Wall Street Journal. Compatrioții noștri profită de înapoierea tehnologică a sistemului de asistență socială din SUA, unde încă mai funcționează metode ”tradiționale” de fraudă.

Practic, infractorii copiază informații de pe cardurile pentru ajutoare guvernamentale (EBT) emise de autorități și scot apoi banii de la bancomat. Ulterior, beneficiarii reali ai acestor carduri trebuie să demonstreze că au fost înșelați pentru a li se rambursa sumele. Or acești beneficiari sunt printre cei mai săraci americani, care depind de aceste sume pentru a cumpăra alimente, pentru facturi sau pentru chirie.

Sandu, alias Giuseppe, prins cu 21 de carduri

În unele cazuri, scrie Wall Street Journal, hoții au folosit ajutoare pentru mâncare ca să cumpere băuturi energizante în valoare de sute de mii de dolari. Acestea, suspectează anchetatorii americani, au fost apoi vândute pe piața neagră.

Printre infractorii prinși de poliție se numără Sandu Dumitrescu, un român de 47 de ani care s-a legitimat cu un act de identitate britanic fals, pe numele ”Giuseppe Crescente”. El a fost prins la un ATM după ce golise 15 carduri și se pregătea să mai scoată banii de pe încă 6. Românul și-a recunoscut vina în fața magistraților și riscă până la 30 de ani în spatele gratiilor.

Fraude de 25 de milioane de dolari

Los Angeles este cel mai afectat oraș din California de acest val, care a lovit însă și statele Texas, Oregon și New York, scrie WSJ. Poliția din L.A. și Serviciul Secret au arestat, din septembrie și până acum, zeci de români care au comis astfel de fraude cu EBT. Potrivit serviciilor sociale din Los Angeles, dacă în 2021 escrocheriile cu ajutoarele sociale erau în jurul a 900.000 de dolari, anul trecut au depășit 21 de milioane iar în iunie se ajunsese la 25 de milioane.

Cardurile EBT sunt foarte ușor de falsificat, recunosc autoritățile, deoarece nu au cip. Practic, sunt ușor de falsificat prin skimming: hoții instalează un dispozitiv de copiere a datelor pe ATM, apoi transferă datele pe orice card, chiar și unul de Starbucks, de exemplu. Românii acționează în primele ore ale primei zi a lunii, când statul transferă sumele pe cardurile EBT. Ei golesc conturile, iar beneficiarii reali se trezesc fără niciun ban. Într-o singură noapte, anchetatorii au depistat fraude la 150 de ATM-uri ale unei bănci din regiunea Los Angeles. Autoritățile promit că vor moderniza sistemul EBT, dar e nevoie de ani buni și de zeci de milioane de dolari.

Intră în SUA cu skijetul și merg la bancomat cu BMW-ul

O altă metodă folosită de hoți este să cumpere masiv produse alimentare cu ajutoarele pentru hrană (similare cu cardurile de tichete restaurant de la noi). Apoi vând aceste produse. Poliția a dezvăluit cazul unei românce de 24 de ani care a cumpărat energizante în valoare totală de peste 158.000 de dolari, folosind ajutoare pentru hrană destinate unor persoane din New York, Florida și California. Ea și-a recunoscut vina și riscă până la 5 ani în spatele gratiilor.

FOTO: LOS ANGELES COUNTY DISTRICT ATTORNEY BUREAU OF INVESTIGATION

Autoritățile recunosc că nu știu mare lucru despre infractori, afară de faptul că aceștia sunt în principal români. Mulți vin din Craiova, potrivit procuraturii din Los Angeles, și au intrat ilegal în Statele Unite.

Într-un caz, un bărbat a trecut din Canada (care nu mai cere vize pentru români) în SUA pe un skijet, traversând un râu. Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat și că hoții vin la ATM la volanul unui BMW sau Porsche. Ca urmare, autoritățile au cerut ajutorul Poliției Române, care a trimis mai mulți agenți în California, conform procuraturii din Los Angeles.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri