La finalul primul trimestru din 2009, 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau servicii bancare, nivel in crestere cu 3 puncte procentuale fata de media anului trecut, cand Romania se situa pe penultimul loc in regiune dupa numarul utilizatorilor de servicii bancare, conform unui studiu GfK, citat de NewsIn.
Astfel, conform studiului GfK, doar in Bulgaria produsele bancare erau utilizate mai putin decat in Romania anul trecut, cu o medie de 50%.
In Polonia, media pe 2008 s-a situat la 69%, iar in Ungaria la 80%, in timp ce in Slovenia media pe 2008 era de 100%.

La finalul lunii martie 2008, procentul romanilor care foloseau produse bancare se situa la 53%, conform aceluiasi studiu.

"Pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depasit cu aproximatie la jumatatea anului 2008, din ce in ce mai multi romani apeland la serviciile bancilor", se arata in comunicatul GfK.

De asemenea, piata bancara este mai dezvoltata in Bucuresti, Ardeal si Banat, Crisana, Maramures, regiuni in care clientii bancilor reprezinta aproape doua treimi din populatie, fata de numai jumatate sau chiar mai putin in Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova, conform sudiului GfK.

Peste un sfert din romanii peste 15 ani aveau card de debit la finalul lunii martie

Din populatia cu varste peste 15 ani, 27% aveau la sfarsitul primului trimestru un card de debit, de altfel cel mai utilizat produs bancar. Cu toate acestea, doar o treime apeleaza la carduri pentru plata in magazine (la POS-uri), arata studiul.

Pe locul doi in utilizarea produselor bancare se afla creditele pentru nevoi personale, detinute de 19% din romani in luna martie 2009, procent "in crestere fata de perioada corespunzatoare din 2008, dar in scadere fata de ianuarie 2009, cand detinatorii de credite pentru nevoi personale reprezentau 22% din populatie".

Depozitele la termen au inregistrat cea mai mare crestere in ultimul an, in conditiile in care in martie 2008 doar 3% dintre romani foloseau produsul, in timp ce in martie 2009, procentul romanilor a crescut la 7%. "Aceasta crestere reprezinta o revenire dupa scaderea constanta pe care au suferit-o aceste produse bancare in ultimii ani, de la 13% in 2001", se mai arata in comunicat.

Studiul GfK a fost realizat pe 1.000 persoane, iar ultima perioada pentru care sunt disponibile datele este martie 2009.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri