Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni titluri de stat cu maturitate la 3 luni de 2,753 miliarde lei (651,7 milioane euro), cu 38% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,78%, in scadere fata de cel acceptat la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Finantele anuntasera initial ca vor sa ia 2 miliarde lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 11% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 3,787 miliarde lei (896,5 milioane euro), potrivit NewsIn.

La sedinta similara din 11 mai, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 3 luni, de 1,749 miliarde lei (420,9 milioane euro), la un randament mediu anual de 11,23%.

Finantele si-au propus sa atraga in iulie 7,5 miliarde lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
De cine trebuie aparat cursul de schimb?