Ca efect al crizei financiare, doar 37% dintre romani doresc, in prezent, sa-si achizitioneze o locuinta, spre deosebire de 52% la finele anului trecut, arata un studiu al companiei de brokeraj de credite Kiwi Finance.
Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, un alt studiu al brokerului de credite arata ca 52% dintre romani voiau sa cumpere un imobil, in prezent numai 37% se gandesc sa achizitioneze o locuinta.

„Totusi, interesul pentru achizitia de imobile exista, iar programul „Prima Casa” va stimula si mai mult cererea prin intermediul acestui proiect. La nivelul Kiwi Finance, solicitarile pentru contractarea unui credit ipotecar au crescut de la anuntarea proiectului cu 200%”, explica Anca Bidian, CEO-ul companiei de brokeraj de credite.

Peste trei sferturi (77%) din cei interesati de achizitii in acest an isi vor asigura componenta de finantare printr-un imprumut, iar 14% prefera ratele direct la dezvoltator, alti 14% surse proprii si doar 9% apeleaza la lichiditatile rudelor sau ale prietenilor.

De asemenea, conform rezultatelor studiului, 11% dintre romani si-ar dori o masina noua, iar 1% au in plan achizitionarea unui teren. In schimb, 47% dintre romani au declarat ca nu mai au nicio prioritate de achizitie pentru 2009.

Totodata, acelasi studiu arata ca 53% dintre romani au resimtit mult si foarte mult efectele crizei economice prin care trece Romania, iar 31% dintre acestia au fost putin afectati.

Ceilalti 16% dintre romani considera ca schimbarile economice actuale nu au avut un impact semnificativ asupra situatiei lor profesionale si personale.

Rezultatele studiului "Romanii, dupa un an de criza. Reactii si decizii" arata ca mai mult de jumatate dintre cei 1.000 de romani chestionati sunt ingrijorati de posibilitatea micsorarii salariului, iar mai mult de o treime se tem de pierderea locului de munca.

"Ratele lunare la banca sunt prioritare pentru 18% dintre romani, in tmp ce 11% isi doresc sa poata achita in continuare cheltuielile lunare (intretinere, utilitati etc)", se mentioneaza in studiu.

Studiul a fost realizat de Kiwi Finance in perioada mai-iunie 2009 in mediul urban, pe un esantion de 1.000 de persoane, cu venituri intre 400-2.000 de euro, cu varste cuprinse intre 21-55 de ani.

Kiwi Finance este cel mai mare jucator de pe piata de brokeraj bancar din Romania si detine sapte sucursale. De la infiintare, din 2003, pana in prezent a intermediat credite de peste 460 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri