"Estimam ca piata romaneasca de leasing a scazut cu 75-80% in primele sase luni ale acestui an. In ce priveste contractele nou semnate, piata s-a dus dramatic in jos. Foarte putine contracte noi au fost semnate in acest an si mai mult decat atat, unii clienti au renuntat la contractele de leasing din diferite motive", a mentionat secretarul general al ASLR, citat de NewsIn.

El a precizat ca, in prezent, firmele de leasing sunt preocupate mai mult de derularea si incasarea ratelor de leasing provenite de la contractele anterioare si de valorificarea bunurilor recuperate.

"In prezent, societatile de leasing traiesc din veniturile contractelor semnate in urma cu un an sau doi ani. Aceste contracte trebuie insa evaluate individual pentru ca societatile de leasing sa stie care sunt posibilele venituri viitoare pe care se pot baza", a atras atentia secretarul general al ASLR.

Adrian Dodita estimeaza ca piata romaneasca de leasing si-ar putea relua cresterea dupa actuala criza financiara, dupa ce se va debloca procesul de finantare, probabil in 2010, insa "nu se va mai putea vorbi de cresteri de doua cifre asa cum ne obisnuisem in ultimii ani".

Pentru perioada urmatoare a anului, secretarul general al ASLR estimeaza o calmare a tendintei descrescatoare a pietei la nivelul inregistrat in primul semestru.

ASLR este o organizatie profesionala, nonguvernamentala, nonprofit, apolitica si independenta, care reprezinta, apara si promoveaza interesele societatilor de leasing din Romania.

In 2008, ALB Romania avea o cota de piata de 95%, cu o valoare a bunurilor finantate de 4,6 miliarde euro, iar ASLR o cota de piata de 3% si finantari de 122 milioane euro. Firmele neafiliate reprezentau 2% din piata.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 2,6%, pana la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor si contextului economic dificil din ultima parte a anului.