Astfel, cei mai sceptici sunt locuitorii din zonele Ardeal si Banat-Crisana-Maramures, 65% si respectiv 67% sustinand in mod sigur ca statul nu le va acoperi cheltuielile zilnice la pensie, in timp ce bucurestenii sunt cei mai increzatori, doar 35% dintre acestia declarand acelasi lucru.

Sursa: Aviva Asigurari de Viata
“Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual. Cu siguranta ca acest lucru nu este usor pentru majoritatea romanilor, dar trebuie sa constientizam ca procentul de 2% provenit din pensia privata obligatorie (chiar si un maxim de 6%) adaugat la pensia oferita de stat – ca nivel de baza pentru pensionare – nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viata la pensionare”, explica Shah Rouf (foto), CEO Aviva Romania.
El adauga ca acest lucru se poate realiza fie prin detinerea unei pensii facultative sau a unei asigurari de viata cu componenta de economisire pe termen lung.
Potrivit sondajului, cu toate ca 63% dintre romani sunt de parere ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona, putini sunt cei care actioneaza in acest sens. In prezent, doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare.
“Situatia actuala ii determina sa se gandeasca la posibilitatea de a munci si dupa varsta normala de pensionare, 61% luand in calcul acest lucru, iar surprinzator este faptul ca 69% dintre aceste persoane au varste cuprinse intre 25 si 34 de ani”, se sepcifica in acelasi comunicat.
In prezent, printre persoanele care se apropie de varsta pensionarii, doar 27% se vor bucura de un trai mai bun, acestia considerand pensia oferita de stat ca fiind mai mult decat suficienta.
Sondajul Consumer Attitudes to Savings a fost intreprins in 2004 in 11 tari, in 2005 in 16 tari, in 21 tari in 2006 si in 2008 in 25 de tari. Incepand din 2006 Romania a fost inclusa in studiu. Tarile in care a avut loc cercetarea in 2008 sunt: Romania, Franta, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia, Turcia.
Aviva este cel mai vechi grup de asigurari din lume si cel mai mare din Marea Britanie, cu o istorie datand din 1696. Astazi, Grupul Aviva are 54.000 angajati si 50 milioane de clienti in 28 de tari din intreaga lume.
In Romania grupul detine trei companii: Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Aviva Investors Romania.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: