La Coface Romania, in luna octombrie 2008, valoarea sumelor notificate ca fiind posibile daune la asigurarile de risc comercial pe care compania le-a dat au explodat, urcand de la 2 milioane lei pana la 16 milioane lei.

„Falimentul Lehman Brothers a blocat piata financiara, a oprit creditarea in Romania. Toate bancile au spus companiilor: Stop joc, de maine iti opresc liniile de creditare, iar notificarile de posibile daune de platit au urcat rapid”, a declarat Cristian Ionescu (foto), directorul general al Coface Romania.

Estimarile realizate de analistii din cadrul grupului Coface arata ca o criza economica dureaza aproximativ doi ani.

„Criza la nivel global a inceput la sfarsitul lui 2007 si se va termina la finalul lui 2009, in 2010 economiile se vor stabili si pe urma vor incepe sa creasca. Romania a intrat in criza cand a dat faliment Lehman Brothers, deci anul trecut in septembrie, si va iesi din criza la anul pe vremea asta”, sustine seful Coface Romania.

De cand si-a lansat activitatea in Romania, Coface a platit daune in valoare totala de 16 milioane lei, dintre care 11 milioane lei au fost platite efectiv, iar 5 milioane au fost rezerve tehnice. Dauna medie inregistrata de Coface Romania este de aproximativ 150.000 lei pentru un caz.

„De la inceputul activitatii noastre in Romania am inregistrat la asigurarile de credit 110 cauze de dauna in care nu am mai putut face nimic, dintre care 100 au fost insolvente, iar 10 se afla pe rol”, a explicat Cristian Ionescu.

Din totalul notificarilor cu privire la situatii de asigurari de credite la care Coface ar putea sa ajunga sa plateasca daune, a caror valoare se ridica la aproximativ 91 milioane lei, 55% provin de la companii din sectorul constructiilor cu notificari de 50 milioane lei, iar pe locul al doilea se claseaza firmele din IT, pentru care vin notificari de 5,4 milioane lei.

Scenariul optimist al Coface Romania prevede ca numarul de notificari cu privire la posibile daune de plata se va mentine constant in urmatoarele luni.

Top 3 cele mai mari daune platite de Coface Romania