Cand ecoul falimentului Lehman Brothers s-a facut auzit in toate partile lumii, inclusiv in Romania, bancherii au spus „STOP JOC”, dupa care au oprit toate liniile de creditare destinate companiilor, contribuind la un blocajul financiar si la cresterea cazurilor de insolventa.
La Coface Romania, in luna octombrie 2008, valoarea sumelor notificate ca fiind posibile daune la asigurarile de risc comercial pe care compania le-a dat au explodat, urcand de la 2 milioane lei pana la 16 milioane lei.

„Falimentul Lehman Brothers a blocat piata financiara, a oprit creditarea in Romania. Toate bancile au spus companiilor: Stop joc, de maine iti opresc liniile de creditare, iar notificarile de posibile daune de platit au urcat rapid”, a declarat Cristian Ionescu (foto), directorul general al Coface Romania.

Estimarile realizate de analistii din cadrul grupului Coface arata ca o criza economica dureaza aproximativ doi ani.

„Criza la nivel global a inceput la sfarsitul lui 2007 si se va termina la finalul lui 2009, in 2010 economiile se vor stabili si pe urma vor incepe sa creasca. Romania a intrat in criza cand a dat faliment Lehman Brothers, deci anul trecut in septembrie, si va iesi din criza la anul pe vremea asta”, sustine seful Coface Romania.

De cand si-a lansat activitatea in Romania, Coface a platit daune in valoare totala de 16 milioane lei, dintre care 11 milioane lei au fost platite efectiv, iar 5 milioane au fost rezerve tehnice. Dauna medie inregistrata de Coface Romania este de aproximativ 150.000 lei pentru un caz.

„De la inceputul activitatii noastre in Romania am inregistrat la asigurarile de credit 110 cauze de dauna in care nu am mai putut face nimic, dintre care 100 au fost insolvente, iar 10 se afla pe rol”, a explicat Cristian Ionescu.

Din totalul notificarilor cu privire la situatii de asigurari de credite la care Coface ar putea sa ajunga sa plateasca daune, a caror valoare se ridica la aproximativ 91 milioane lei, 55% provin de la companii din sectorul constructiilor cu notificari de 50 milioane lei, iar pe locul al doilea se claseaza firmele din IT, pentru care vin notificari de 5,4 milioane lei.

Scenariul optimist al Coface Romania prevede ca numarul de notificari cu privire la posibile daune de plata se va mentine constant in urmatoarele luni.

Top 3 cele mai mari daune platite de Coface Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri