Epure a aratat ca valoarea restantelor curente in totalul sumelor datorate pentru credite in moneda nationala a urcat de la 1,41% in octombrie 2008 la 2,77% la finalul lui septembrie 2009, ceea ce reprezinta aproape o dublare.

Pe de alta parte, in cazul creditelor in euro, in acelasi interval, valoarea restantelor curente in totalul sumelor datorate a crescut de circa 3,5 ori, pana la 1,23% la sfarsitul lui septembrie. In octombrie 2008, nivelul acestora era de 0,35%, potrivit NewsIn.

Directorul general al Biroului de Credit (BC) a mai precizat ca, pentru totalul creditelor monitorizate de institutie, valoarea restantelor curente in totalul sumelor datorate a avansat la 2,28% in septembrie 2009, de la 0,96% in octombrie 2008.

Totodata, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a explicat ca ponderea mai mare a restantelor la creditele in lei fata de creditul in valuta este justificata tocmai de profilul celor doua tipuri de imprumuri.

"In creditul in lei, imprumuturile de consum reprezinta 95%, spre deosebire de creditul in valuta, in care ponderea imprumurilor negarantate, de consum, este de 62%", a precizat Ghetea, subliniind ca gradul de neconformare la plata este mai mare in cazul finantarilor fara garantii.

In plus, presedintele ARB a aratat ca imprumuturile in lei sunt luate pe o durata medie (3-10 ani), cu o valoare mica, fiind distribuite mai ales in magazinele de bunuri de consum.

Spre deosebire de acestea, creditul in valuta este luat pentru sume ridicate, pe o durata mare, debitorii mizand pe cresterile salariale anticipate pentru a acoperi riscul valutar.

"Cererea pura de credit, asa cum o numim noi, a scazut pe toate segmentele, cu exceptia cardurilor de credit. O ramura a activitatii Biroului de Credit care a crescut este monitorizarea debitorilor", a precizat Epure, in cadrul unei dezbateri cu privire la creditarea in Romania.

In acest sens, datele BC arata ca, in intervalul noiembrie 2008-septembrie 2009, cererea pe segmentul cardurilor de credit a crescut la 9,9%, de la 6,4% in perioada anterioara, respectiv ianuarie-octombrie 2008.

In aceleasi perioade comparate, cererea pe creditul de consum a scazut de la 77,3% la 53,3% din activitatea la BC, iar cererea pe credit ipotecar de la 4,8 la 3,2% din rapoarte. Totodata, monitorizarea debitorilor s-a intensificat, de la 3,6% la 26,9%.

Biroul de Credit monitorizeaza evolutia imprumuturilor persoanelor fizice, cu valori sub 20.000 lei.