BNR explica decizia de mentinere a dobanzii

Mentinerea dobanzilor din piata monetara la niveluri cu mult peste dobanda de politica monetara, de 8%, este determinata de nevoia "substantiala" de finantare a deficitului bugetar in ultimul trimestru al acestui an, arata BNR in comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara.
"Ecartul dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent", se spune in comunicat.

Diferenta mare dintre dobanzile din piata si dobanda cheie afisata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune, in acelasi timp, presiune si pe inflatie, ceea ce determina banca centrala sa urmeze o politica bazata pe prudentialitate.

Dobanzile din piata monetara interbancara s-au decuplat in ultimul timp de rata de politica monetara, de 8%, bancile imprumutandu-se intre ele la dobanzi de peste 10% pe an.

Astazi, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,09% pe an, in usoara crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 10,02% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,59% pe an, de la nivelul de luni, de 10,52% pe an.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, ajustarile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si gestiunea atenta a lichiditatii urmand asigurarea unor conditii monetare in sens larg adecvate in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a revitalizarii sustenabile a procesului de creditare in intreaga economie nationala", mai arata banca centrala.

In acelasi timp, dobanzile la care se imprumuta statul se mentin in jur de 10% pe an, in ciuda incercarilor Finantelor de a le cobori, prin respingerea unor licitatii. La ultima licitatie organizata pe 2 noiembrie, Ministerul Finantelor Publice a vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 815,35 milioane lei (189,4 milioane euro), cu 32% sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10%, peste cel de la licitatia anterioara.


Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din produsul intern brut (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri