"Profitul realizat de banci la septembrie a fost rezultatul deducerii a 25% din valoarea colateralului in cazul creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 zile. Sumele neprovizionate datorita acestei masuri au fost de 2,4 miliarde lei. Daca nu luam aceasta masura sistemul ar fi fost in pierdere. Abia in octombrie vedem o usoara revenire", a declarat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale in cadrul unui seminar organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Potrivit regulamentului BNR, bancile pot scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere" cu maximum 25% din valoarea garantiilor.

Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei. Pentru intreg anul 2009 Nicolae Citneza estimeaza ca profitul sistumului bancar o sa depaseasca valoarea de 200 milioane euro.