Banca Nationala a Romaniei ar putea aproba constituirea de provizioane mai mici pentru creditele reesalonate incepand de la finalul acestui an, a explicat Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor au avut vineri o intalnire cu Banca Nationala a Romaniei si cu oamenii de afaceri in care s-a discutat si despre aceasta posibila modificare, iar banca centrala a raspuns favorabil acestei solicitari. "Am ajuns la finalizarea unor discutii foarte intense legate de sistemul de provizionare a creditelor reesalonate. Norma de pana acum spune ca un credit reesalonat nu poate fi provizionat la o categorie mai buna decat cea in care a fost. Daca la un moment dat era incadrat la categoria pierdere, atunci trebuia sa ramana acolo pentru intreaga perioada", a declarat Radu Ghetea, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Daca nu se va adopta aceasta masura, presedintele ARB sustine ca "apetitul bancilor pentru restructurarea creditelor va scadea brusc pentru ca bancile nu sunt dispuse sa ramana cu lichiditatea si profitabilitatea afectata pe o perioada de mai multi ani".

"Trebuie sa facem toate eforturile sa ne tinem clientii activi. In acest moment se mai fac restructurari, dar nu cu apetitul si entuziasmul cu care se faceau", a concluzionat Ghetea.