Speriati parca de putinul timp ramas pana la momentul integrarii, bancherii romani impreuna cu oamenii de afaceri incearca sa initieze un dialog privind starea natiunii. Tintirea inflatiei, acordul cu FMI, productivitatea si mult disputatul buget au fost principalele teme abordate in cadrul seminarului organizat de revista Finante si Afaceri, in parteneriat cu Saptamana Financiara si sprijinit de Banca Nationala a Romaniei. Cei mai importanti bancheri din Romania, guvernatorul Mugur Isarescu si alti reprezentanti ai BNR, dar si oameni de afaceri au incercat sa gaseasca solutii pentru problemele pe care le are de infruntat economia romaneasca.
Inflatia, previziuni realiste

Optimist, ca de altfel intotdeauna, Mugur Isarescu si-a inceput expozeul asigurandu-ne ca, in ceea ce priveste inflatia, vom avea o continuare ceva mai slaba, insa va exista dezinflatie, astfel incat vom reusi sa pastram un indicator cu o singura cifra. Guvernatorul BNR recunoaste ca deficitul de cont curent va ajunge undeva la 8-9%, ceva mai mult decat a fost programat, insa crede ca problema contului curent este intr-adevar o povara, dar nicidecum asa de grava pe cat spune FMI. Iar ea se poate rezolva printr-o politica fiscala hotarata si sustinuta. Problema principala este data, in opinia lui Isarescu, de componenta bugetului, vazuta prin structura de cheltuieli si venituri.


Legat de acordul cu FMI, seful BNR considera ca judecatile economice exprimate de FMI sunt corecte, doar ca trebuie aplicate in practica, sa fie sustenabile si sa se potriveasca realitatilor romanesti. Personal, cred ca o inflatie de 6,5%, asa cum reiese din calculele FMI, este nerealista daca luam in calcul majorarea preturilor administrate, a adaugat Mugur Isarescu.

Pietre de moara

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, crede ca una dintre pietrele de moara atarnate de gatul institutiei pe care o conduce este nivelul ratei veniturilor in buget, un nivel foarte scazut comparativ cu alte tari. Media pe ultimii zece ani abia ajunge la 30%, fata de 60% in tarile cu economii asezate. In opinia lui Mihai Tanasescu, fostul ministru al finantelor, mai avem si alte probleme la fel de grave, cum ar fi surplusul bugetar, care ajunge la sfarsit de an la 45.000 miliarde de lei (ROL), un nivel care va influenta cu siguranta inflatia.

Nu in ultimul rand, fostul ministru considera ca reducerea productivitatii muncii s-a accelerat in ultimii ani si este, poate, pericolul numarul unu daca va continua si in 2006. Legat de FMI, eu cred ca problema referitoare la deficitul bugetar este una falsa. Ceea ce trebuie sa urmarim este ca in 2007 sa avem venituri de 3% din PIB, daca vrem sa facem fata socului integrarii, a mai spus Tanasescu.

Pretentii

Oamenii de afaceri, reprezentati in cadrul seminarului de Dan Ostahie, presedintele Altex, si Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, au o alta viziune asupra solutii-lor. Ei considera ca executivul trebuie sa accepte deficite bugetare mai mari. Trebuie sa acceptam un deficit bugetar mai mare daca vrem sa cheltuim in infrastructura. De asemenea, sunt de parere ca trebuie sa incurajam creditul de consum neaparat, mai ales daca ne gandim ca tarile care au cei mai indatorati cetateni sunt cele care au productivitate ridicata, asa cum vrem sa ajungem si noi, a afirmat Dinu Patriciu. Ramanand undeva la mijloc, guvernatorul BNR crede ca oamenii de afaceri au si ei dreptate, insa este necesar sa aratam si riscurile unei astfel de abordari. In ce ma priveste, sunt pentru o abordare prudenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri