Ca urmare a avertizarii in scris a societatii Aviva Societate de Administrare a Unui Fond de Pensii Privat de catre Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru incalcarea prevederilor legale prin depasirea limitei maxime aplicabile comisionului de administrare retinut de administrator din contributiile brute incasate in perioada ianuarie 2009 – septembrie 2009, compania isi ia angajamentul sa regleze nivelul comisionului.
„Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat va regla comisionul pentru 2009 conform instructiunilor CSSPP in termen de 30 de zile”, se precieaza in comunicatul administratorului fondului de pensii private.

In prezent, potrivit legislatiei in vigoare, comisionul care ii revine administratorului de fond este de maxim 2,5% din valoarea contributiei lunare virata de catre CNPAS pentru fiecare participant la fondul respectiv.

Astfel, pentru participantii carora li se vireaza o suma impara intr-o anumita luna, in urma calcularii comisionului va rezulta o suma cu 3 zecimale (de exemplu 1*2,5%= 0,025 RON).

In 2008, Aviva Pensii a calculat suma neta si apoi comisionul de administrare ca diferenta intre suma bruta si suma neta, calcul care a favorizat participantii la fondul de pensii. Astfel, comisionul total al societatii a fost cu 4098,88 de lei mai mic.

Anul trecut, in conformitate cu instructiunile primite de la CSSPP, s-a calculat intai comisionul administratorului si apoi suma neta ca diferenta dintre suma bruta si comision rezultand prin rotunjire un plus de 4620,17 de lei pentru administrator.

La nivelul unui participant, este vorba espre o suma maxima de 0,045 lei pentru 9 luni si 0,005 lei pentru o luna.

La data de 28 februarie 2010 diferenta totala cumulata pentru un participant ar fi fost de 0,05267 de lei (din care 0,045 lei diferenta din principal - prin rotunjirea sumei si 0,005 de lei x 9 luni, iar 0,00767 lei diferenta din aprecierea VUAN pentru toate sumele).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fuziunea fondurilor de pensii Pensia Viva si Alico s-a incheiat