Banca centrala atrage atentia ca, in ciuda scaderilor de dobanda operate de bancile comerciale, dobanzile la depozitele si creditele noi raman, inca, relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. BNR a redus astazi dobanda cheie cu 0,5 puncte, pana la un minim de 6,5%.

Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,5% de la 7%, continuand relaxarea politicii monetare cu scopul de a incuraja reluarea creditarii.

BNR urmareste consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice.

"Se remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara", sustin reprezentantii Bancii Nationale.

BNR a mai redus dobanda cu 0,5 puncte procentuale la sedinta din ianuarie si cu inca jumatate de punct la cea din februarie, aceasta fiind a treia reducere din acest an.

"Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici atesta reluarea procesului de dezinflatie in conditiile scaderii ratei anuale a inflatiei de baza CORE2 ajustate si aprecierii leului, precum si existenta unor semnale ale ameliorarii activitatii in unele sectoare ale economiei nationale in timp ce in alte sectore se mentin incertitudini. Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,49 la suta in luna februarie a.c. dupa cresterea pana la nivelul de 5,2 la suta survenita in ianuarie ca efect temporar al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun", se mai explica in comunicatul transmis de banca centrala.

Datele statistice analizate de BNR releva o usoara atenuare a ritmului de scadere a consumului final, imbunatatirea performantelor exporturilor si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. In acelasi timp, ritmul anual de crestere a creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, a ramas in teritoriu negativ.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR mentine dobanda cheie la 2,5% pe an