Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii de pensii (pilonul II) nu sunt cheltuieli la bugetul asigurarilor sociale, ci investitii, iar daca guvernul striga ca economia romaneasca are nevoie de acestea in vederea relansarii, atunci sa nu lei taie, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Presedintele APAPR a explicat ca masura de reducere a nivelului contributiilor ar incetini si procesul de relansare economica in masura in care acestea reprezinta investitii romanesti cu rezultate pozitive.

"Contributiile la pilonul II nu sunt cheltuieli ale bugetului de asigurari sociale, ci investitii cu rezultate pozitive. Daca guvernul doreste investitii, in vederea relansarii economice, atunci nu trebuie sa le scazi pe singurele profitabile. Contributiile sunt investitii care rezolva o problema, cea a viitoarelor generatii de pensionari", a declarat Crinu Andanut (foto).

El a adaugat ca nevoia de educare a participantilor la sistemul de pensii private autohton este un proces permanent necesar. "Atat timp cat membrii nostri vor fi condusi de sindicate, nu vom ajunge departe. Romanii trebuie sa inteleaga ca sunt proprietari pe garmada de bani care se duce la stat din asigurari", a comentat Andanut.

APAPR impreuna cu institutiile omoloage din celelalte tari europene va merge la Bruxelles pe 14 iunie pentru a cere exceptarea de la calculul deficitului bugetar a sistemului de pensii private. "Bruxelles-ul trebuie sa asculte si de industria pensiilor private, care reprezinta viitorul social al continentului european", a mai explicat Andanut.

El a mentionat ca este necesara si implementarea sistemul multifond, dar numai atunci cand politicile publice vor fi viabile. "Este nevoie de implementarea unui sistem multifond, dar numai atunci cand vom fi pregatiti. Acum vorbim de o piata in formare, insa sistemul multifond este un trend in industriile similare foarte bine argumentat tehnic", a mai spus presedintele APAPR.

Totodata, a spus Crinu Andanut, care este si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, este necesara o externalizare a serviciilor legate de administrarea sistemului de pensii private, care va aduce mai multa calitate, dar acest fapt presupune costuri greu de suportat de administratori in contextul actual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri