Cotatiile monedei nationale au ajuns la un maxim de 4,2808 lei/euro, in contextul deciziei anuntate de Curtea Constitutionala.
Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,2808 lei/euro, cu aproape 5 bani (1,17%) mai ridicat decat cel de joi, un nivel atat de ridicat nemaifiind atins din noiembrie 2009, in conditiile in care leul s-a depreciat constant pe piata interbancara in prima parte a acestei zile.
Joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,2311 lei/euro, potrivit NewsIn.

Leul s-a depreciat inca din primele tranzactii de la 4,2380 la 4,2850 lei/euro, iar la 13:20, ora Romaniei, euro era cotat la 4,2760 lei.
Monedele din regiune au avut o evolutie asemanatoare fata de euro, zlotul depreciindu-se initial de la 4,1180 la 4,1460 zloti/euro, dupa care a castigat teren pana la 4,1280 zloti/euro.

"Leul s-a depreciat foarte mult in aceasta dimineata, cursul ajungand la peste 4,28 lei pentru un euro. Incertitudinea este in continuare foarte mare si nu stie nimic inca despre de ce va intampla. Nu cred ca putem sa vorbim acum despre o interventie pe curs a bancii centrale. Incertitudinile sunt foarte mari pentru ca nu se intampla absolut nimic pozitiv. Reforma fiscala a fost franata, sansele de a continua acordul cu FMI sunt tot mai mici, iar in acest context riscam sa ajungem la un deficit de peste 9% din PIB", a declarat pentru Wall-Street, Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

La randul sau, moneda ungureasca s-a depreciat initial de la 283 la 286,40 forinti/euro, dupa care a castigat teren pana la 285,30 forinti/euro.

Fata de moneda americana, cursul de referinta afisat de BNR a crescut cu aproape 5 bani (1,38%) la 3,4911 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,4437 lei/dolar.

Pe piata internationala, evolutia monedei americane fata de cea europeana am fost inversa celei inregistrate de monedele emergente din regiune. Astfel, dolarul s-a apreciat initial de la 1,2350 la 1,2256 dolari/euro, dupa care s-a depreciat la 1,2270 dolari/euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut din nou, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.
Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,23% pe an, in scadere fata de nivelul de joi de 5,69%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,73%, de la 6,19% in sedinta precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri