Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că rata inflației va scădea la nivelul de 5,33% într-un orizont de 12 luni și va avea o valoare similară cu ROBOR la 3 luni peste un an. În ceea ce privește diciziile pe care le va lua BNR în ceea ce privește dobânda cheie, părerile economiștilor sunt împărțite, însă o parte mai mare a reprezentanților CFA România crede că Isărescu va reduce dobânda cheie abia în luna iunie - nu în ședința viitoare din mai.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%. În, același timp, peste 75% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni. Prognoza specialiștilor CFA legată de rata scumpirilor este mai pesimistă decât cea a economiștilor lui Isărescu: BNR vede o scădere a inflației sub 5% în T3 2024.

În exercițiul din luna martie a fost realizat și un sondaj privind evoluția ratei inflației în anii următori precum și cu privire la evoluția ratei de dobândă de politică monetară. Astfel, 29% dintre participanții la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024. În ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1.5% - 3.5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.

Cursul euro leu, prețul locuințelor și deficitul bugetar: Cum arată prognozele pentru următoarele 12 luni

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni în timp ce 38% anticipează o majorare a prețurilor. De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, in jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,4%, iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea de 2,7%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri