"Este evident ca majorarea TVA va avea un impact direct asupra veniturilor disponibile ale populatiei, inclusiv a celor pentru asigurari. In acest context, se ajunge, pe de-o parte, la scaderea volumelor de vanzari din asigurari de viata, si, pe de alta parte, vom vorbi din nou despre contracte reziliate", a declarat Coman.

Ea este de parere ca nivelul la care industria de profil va inchide anul va depinde si de momentul in care vor fi aplicate masurile.

"Exista un decalaj de circa 6 luni intre ceea ce se intampla in economie, in general, si reflectarea in piata asigurarilor de viata, exista aceasta marja pana cand oamenii resimt direct in buzunar impactul acestor decizii, iar daca va fi efectuata o crestere mare a impozitelor pe venit probabil ca oamenii vor renunta la polite, daca cresterea nu va fi atat de mare probabil nu vor renunta la acestea", a detaliat Coman, adaugand ca, cu toate acestea, toata lumea va avea veniturile afectate.

De altfel, directorul general al ING Viata nu era optimist nici in urma cu cateva luni, astfel ca in ciuda cresterii industriei de profil din primul trimestru, la nivel de an, Cornelia Coman asteapta o stagnare.

"Exista si posibilitatea ca piata asigurarilor de viata sa incheie pe minus anul 2010, insa depinde foarte mult de momentul in care aceste masuri vor fi implementate, pentru ca exista acel decalaj in care masurile se vor simti direct in veniturile romanilor. De aceea, cel mai probabil in 2010 cred ca piata va stagna, iar prima parte a anului 2011 va fi afectata negativ de aceste masuri", a concluzionat Cornelia Coman.