Finantele vor lansa pe pe piata interna o emisiune de titluri de stat denominata in euro cu un volum indicativ de 400 milioane euro. Statul urmeaza sa utilizeze sumele imprumutate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Mai exact, statul are nevoie de bani pentru a rostogoli datoriile. Analistul Bogdan Baltazar sustine ca aceasta nu este o situatie ingrijoratoare, ci doar o nevoie normala de bani. “Au facut plati si mai au de facut si altele, Ministerul Finantelor rostogoleste datoriile pe care le are”, a declarat pentru Wall-Street Bogdan Baltazar.

Finantele vor lansa pe piata interna de capital, prin licitatie, o emisiune de titluri de stat denominata in euro cu o maturitate de un an, cu un volum indicativ de 400 milioane euro la o dobanda de 5%, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Licitatia va avea loc pe data de 28 iulie 2010.

“Anuntul indica faptul ca Ministerul Finantelor considera mai atractiv sa plateasca o dobanda de 5% la euro decat 7,5% la lei. Din punctul meu de vedere, este mai avantajos un 7,5% la imprumuturile in lei, in conditiile in care rata inflatiei va creste si mai trebuie luat in calcul si riscul valutar”, a explicat pentru Wall-Street Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

El sustine ca sansele ca Trezoreria sa atraga suma propusa – 400 milioane de euro – sunt ridicate.

Citeste si:

“Dobanda platita de Finante nu este foarte avantajoasa, bancile nu o sa iasa in pierdere, dar nici in castig. Incercam sa tinem Ministerul Finantelor deasupra apei”, a spus un bancher de pe piata locala.

Insa, cu toate ca Finantele au sanse mari sa obtina 400 milioane de euro pe 28 iulie (1,7 miliarde lei), Trezoreria va fi obligata in continuare sa se imprumute in lei de pe piata interna.

Finantarea deficitului bugetar va fi foarte dificila in continuare daca Finantele se incapataneaza sa plateasca doar 7% la imprumturile in lei. Este evident ca aversiunea fata de risc este in crestere si trebuie sa platim dobanzi mai mari, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne blocam la 7% si sa nu vrem sa ne miscam de acolo”, sustine Chidesciuc.

Bancherii nu se mai inteleg cu Finantele asupra nivelului randamentului acceptat pentru titluri de stat in lei, astfel ca Trezoreria face rost de bani din ce in ce mai greu. Ministerul Finantelor Publice a vandut ieri certificate de trezorerie pe 12 luni in valoare de 157,26 milioane lei, in conditiile in care valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit luni seara cu bancherii, dar si cu ministrul Sebastian Vladescu pentru a discuta despre evolutia contextului macroeconomic.