Peste 900.000 de persoane traiesc in zone cu risc ridicat de inundatii, iar mai mult de 88.000 de case ar putea fi luate de ape in orice moment, potrivit datelor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) prezentate in Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii pe termen mediu si lung.

Reducerea numarului de persoane expuse riscului potential de inundatii la 350.000 de locuitori si diminuarea graduala a pagubelor potentiale provocate de inundatii locuintelor, de la 86 la cel mult 40 de locuinte distruse la 1.000 ha inundate, pana in anul 2030, reprezinta doua dintre principalele obiective ale Strategiei Nationale de Management al Riscului la Inundatii pe Termen Mediu si Lung, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Astfel, companiile de asigurari, care practica riscul de catastrofa, au decis sa se implice activ, pentru a sustine atingerea acestor obiective.
Initiativa consta intr-o ampla campanie care se va desfasura pe mai multe planuri fiind totdata sustinuta de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si vizeaza in principal informarea populatiei cu privire la necesitatea incheierii de asigurari de locuinte", se precizeaza in acelasi comunicat.

In Romania exista, de asemenea, peste un milion de hectare de teren inundabil.

Pagubele inregistrate in urma inundatiilor in 2009 s-au ridicat la 156,4 milioane de lei, in timp ce in 2008 pagubele provocate de inundatii si alunecari de teren s-au ridicat la 2,79 miliarde de lei.

"In luna iunie a acestui an, inundatiile si fenomenele meteo extreme au afectat 37 de judete, provocand decesul a 25 de persoane. In urma inundatiilor au fost afectate peste 7.200 de gospodarii si anexe - 6.112 locuinte au fost inundate si 246 au fost distruse - si a fost necesara evacuarea a 12.500 de persoane", se mai spune in comunicatul CSA.

De asemenea, au fost afectate 33.500 de hectare de teren arabil, 22.500 de hectare de pasuni si fanete, 5.700 de hectare de paduri, precum si 34 de drumuri nationale, 93 de drumuri judetene si 120 de drumuri comunale, o parte dintre acestea devenind impracticabile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si