Allianz-Tiriac Asigurari, companie membra grupului german cu acelasi nume, a inregistrat in primul semestru un profit operational de circa 14,8 milioane de lei, ceea ce reprezinta o scadere cu 19% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit unui anunt al asiguratorului.
In primul semestru din 2009, Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat un profit operational de 18,3 milioane de lei.

De asemenea, compania estimeaza mentinerea pe profit anul acesta, dar la un nivel inferior anilor trecuti. Oficialii companiei sunt de parere ca profitul operational a fost mentinut la un nivel rezonabil in primele sase luni, date fiind consecintele negative induse de inundatiile din luna iunie si de cresterea TVA, se arata intr-un comunicat al companiei.

"In ciuda unor efecte negative (venite din cresterea TVA si a indundatiilor n.red) consemnate in trimestrul al doilea al caror impact direct asupra rezultatelor noastre a depasit 8 milioane de lei, am reusit sa obtinem performante financiare stabile", a declarat, in comunicat, directorul general al Allianz-Tiriac, Rangam Bir.

In primul semestru din 2010, Allianz-Tiriac a realizat subscrieri totale (din activitatea de asigurari generale si de viata) in valoare de 538 milioane de lei, cu 19,7% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2009.

Veniturile din asigurarile generale aferente perioadei ianuarie-iunie 2010 s-au situat la 496 milioane de lei, in scadere cu 21% fata de subscrierile de 628 milioane de lei inregistrate in primele 6 luni din 2009.

"Suferim la capitolul venituri alaturi de partenerii nostri din industria leasingului, acolo unde efectele crizei se resimt extrem de puternic. Contractia portofoliului nostru auto vine atat pe fondul lipsei clientilor noi dispusi sa achizitioneze autovehicule in sistem leasing, cat si ca urmare a denuntarii sau finalizarii contractelor incheiate in anii anteriori", a mai explicat Bir.

Pe de alta parte, primele subscrise pe clasele de asigurari auto (Casco si RCA) au inregistrat o scadere semestriala de peste 100 milioane de lei, ajungand la o valoare de 382 milioane de lei in perioada ianuarie-iunie 2010. Asigurarile Casco si RCA continua sa detina ponderea principala in structura portofoliului Allianz-Tiriac, generand impreuna 77% din afacerile de asigurari generale ale companiei.

Asiguratorul a raportat pe sectorul de asigurari generale un profit operational de 9,8 milioane de lei (comparativ cu 13,4 milioane lei in primele sase luni din 2009), in ciuda mentinerii unei daunalitati ridicate pe segmentul RCA, a majorarii volumului de despagubiri pe clasa de asigurari de bunuri si proprietati ca urmare a inundatiilor si, mai ales, in conditiile cresterii cheltuielilor cu daunele la nivelul intregului portofoliu de asigurari generale ca efect al cresterii TVA cu 5 puncte proncentuale de la 19% la 24%.

Pe segmentul asigurarilor de viata, vanzarile Allianz-Tiriac Asigurari au fost in prima jumatate a anului de 42,3 milioane de lei, cu cinci milioane lei mai mici decat primele 6 luni de anul trecut.

Totodata, rezultatul operational a crescut usor, cu circa 3%, la cinci milioane de lei.

In ceea ce priveste evolutia pietei asigurarilor in urmatoarele sase luni, reprezentantii companiei considera ca semestrul al doilea va continua sa fie dificil pentru companiile din piata de profil in conditiile in care efectele crizei si ale masurilor de austeritate - incluzand cresterea taxelor - initiate de autoritati vor continua sa se manifeste puternic.

Ei considera ca situatia economica si sociala complicata face imposibila avansarea unor cifre exacte, care sa anticipeze rezultatele anuale.

"Pana la sfarsitul anului ne propunem sa ne apropiem mai mult de realizarile din 2009 la capitolul venituri, chiar daca este clar ca, cel putin pe segmentul asigurarilor generale, va fi foarte dificil. Pentru a sustine acest obiectiv, vom cauta sa evitam pe cat posibil o majorare a tarifelor de prime care sa compenseze efectele cresterii cotei TVA, chiar daca ne asteptam ca aceasta abordare sa determine o reducere a nivelului profitabilitatii. Asadar, vom face profit si in 2010, dar probabil ca nu la acelasi nivel ca in anii trecuti", concluzioneaza Rangam Bir.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri