Mesajele Bancpost, promovarea abuzurilor sau apel la colaborare?

Presedinte Bancpost, Mihai Bogza, afirma ca institutia de credit pe care o conduce respecta legea si ca unii clienti nemultumiti au interpretat gresit declaratiile sale, care sunt un apel la colaborare, nu la conflict.

Bogza a aratat, intr-un interviu publicat marti de Ziarul Financiar, ca acei clienti care intra in conflict cu bancile de la care au luat credite pentru a obtine reduceri ale ratelor ar trebui sa tina seama ca pe viitor au sanse foarte putine sa mai primeasca ajutor sub forma facilitatilor de restructurare daca vor avea nevoie.

"Este mult mai bine ca neintelegerile sa fie rezolvate prin parteneriat decat pe cale juridica. Daca acesti clienti care merg in instanta si fac publicitate negativa vor avea in viitor nevoie de restructurari ale creditelor, este putin probabil ca acea banca cu care au intrat in conflict deschis sa ii mai ajute", a declarat Bogza.

El a mentionat ca mesajul transmis reprezinta mai degraba un apel la colaborare decat la conflict.

"Nu se pune problema ca Bancpost sa nu respecte legea. Suntem o banca romaneasca, actionam pe teritoriul Romaniei si ne supunem legilor. Credem insa ca exista in prezent interpretari diferite ale aceluiasi text de lege de catre unii dintre clientii bancilor si unele institutii de credit. Am militat si militam pentru unele clarificari, care sa aseze lucrurile pe un fagas normal de transparenta, si credem ca acest lucru se poate realiza nu pe cale conflictuala, cu prin cooperare intre toate partile interesate", a continuat seful Bancpost.

Un grup de clienti Bancpost care considera abuzive clauzele din contractele de credit cu banca a transmis, miercuri, un comunicat ca reactie la afirmatiile lui Bogza in care sustine, printre altele, ca institutia de credit este responsabila pentru publicitatea negativa pe care si-o face, deoarece promoveaza abuzurile si lipsa de respect pentru clienti.

Totodata, membrii grupului apreciaza ca atitudinea presedintelui Bancpost are caracter de intimidare si sunt de parere ca oficialul bancii nu a reusit sa-si atinga scopul.

Grupul clientilor nemultumiti ai Bancpost reuneste in prezent circa 850 de persoane si sustine implementarea neconditionata a prevederilor care se regasesc in legislatia privind protectia consumatorilor, respectiv OUG 21/1992, Legea 193/2000 si OUG 50/2010, in vederea eliminarii clauzelor abuzive din contracte.

In ultima perioada tot mai multi clienti nemultumiti ai bancilor s-au organizat in grupuri pe internet unde discuta despre problemele intampinate si se pregatesc pentru a declansa procese colective impotriva institutiilor de credit, considerand ca acestea incalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008 si extinde cadrul de aplicare, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri