Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara in luna septembrie pentru a apara cursul de schimb si a evita deprecierea leului, sustin analistii ING Bank Romania, care estimeaza ca suma utilizata de banca centrala in interventii se situeaza intre 400 si 900 de milioane de euro.
"Datele privind rezervele valutare publicate vineri indica faptul ca BNR a intervenit pe piata valutara pe parcursul lunii septembrie. Calculele noastre sugereaza ca volumul interventiilor valutare s-ar putea situa intre 400 si 900 milioane de euro. Daca va fi nevoie aceste actiuni ar putea continua ceea ce implica stabilitatea cursului EUR/RON in continuare", afirma analistii ING Bank in cadrul unui raport.

Analistii ING considera ca suma utilizata de banca centrala pentru a apara leul este, cel mai probabil, mai apropiata de 900 milioane de euro. "Motivul interventiei pe piata valutara nu este tocmai clar pentru noi, desi am amintit despre momente in care BNR a intervenit pe piata prin intermediul unor banci locale", se precizeaza intr-un al raport al bancii.

Rezervele valutare de la Banca Nationala a Romaniei au crescut in luna septembrie cu 1,02 miliarde de euro, pana la 32,58 miliarde de euro, dupa ce Romania a primit a sasea transa din imprumutul de la FMI (884 milioane de euro) si a treia transa de la Comisia Europeana (1,15 miliarde euro).

BNR a vandut 11 miliarde de euro in 2 ani

"Volumul rezervelor valutare care nu reprezinta imprumuturi a scazut de la aproximativ 14 miliarde euro in septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfarsitul lui septembrie 2010 (cea din urma suma include alocarea generala de DST din august 2009 de circa 900 milioane DST). Acesta evolutie sugereaza faptul ca BNR a vandut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade", se explica in raportul ING.

Analistii ING Bank sustin ca diferenta dintre 4,2 si 32,6 miliarde euro (nivelul rezervelor valutare la sfarsitul lui septembrie 2010) este reprezentata de imprumuturile de la Comisia Europeana sau de la investitori pentru finantarea deficitului bugetar (10,7 milioane euro), de imprumuturile de la FMI (11,2 milioane euro) si de rezervele minime obligatorii (circa 6,5 milioane euro).

Ei mai subliniaza ca incepand cu anul 2012, Romania va incepe sa ramburseze imprumuturile catre FMI si CE ceea ce ar putea complica protectia leului daca nu ar avea loc o imbunatatire semnificativa a situatiei globale si locale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri