Creditele neperformante vor continua sa creasca. Punctul maxim, in martie 2011

Creditele neperformante vor atinge punctul maxim in luna martie 2011, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor clientilor in perioada sarbatorilor de iarna, anticipeaza directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, potrivit Mediafax.

"Sarbatorile de iarna, care sunt insotite de suplimentarea cheltuielilor, vor conduce la cresterea creditelor neperformante. De obicei, in ianuarie vedem o accelerare a cresterii creditelor neperformante. Daca oamenii cheltuiesc toti banii pe cadouri si mancare de Craciun si nu isi platesc ratele inseamna ca varful va fi atins la 90 de zile dupa, in luna martie. Cred ca varful creditelor neperformante va fi in martie, iar dupa aceea, situatia se va imbunatati", a declarat Diosi.

El a spus ca segmentul creditarii companiilor isi va reveni semnificativ anul viitor, sustinut de exporturi si investitii straine, ceea ce va determina ulterior o imbunatatire a situatiei financiare a populatiei, de exemplu prin plata salariilor la timp sau poate chiar prin majorarea acestora.

Diosi apreciaza ca ponderea creditelor neperformante ar fi scazut inca din acest an daca nu s-au fi aplicat noi masuri de austeritate.

"In august si septembrie am avut multe cereri de la clientii bugetari pentru restructurarea creditelor. Mai putin de 20% dintre clientii nostri cu credite sunt bugetari, dar pot spune ca septembrie a fost luna plangerilor din partea clientilor si a restructurarilor", a continuat directorul general al OTP.

El a mentionat ca nivelul creditelor neperformante este in Romania mai mic decat Serbia sau Ucraina, dar se situeaza peste valorile din Bulgaria, Slovacia sau Ungaria.

"Ungaria sta in continuare mai bine decat Romania in ceea ce priveste gradul de neperformanta, dar acesta depinde foarte mult de cursul de schimb, care la rindul lui este influentat de stabilitatea macroeconomica", a adaugat Diosi.

Subsidiara grupului ungar OTP a inregistrat dupa primele noua luni pierderi de 4,2 miliarde forinti (15,2 milioane euro), comparativ cu un profit dupa taxe de 752 milioane forinti in perioada similara din 2009, in conditiile in care costul riscului a crescut de aproape trei ori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri